Judoka Noël van 't End Orange Pictures

Voor het tweede jaar op rij hebben de Nederlandse judoka's geen goud veroverd op de Europese kampioenschappen. Die neerwaartse trend komt ogenschijnlijk op een uiterst slecht moment, met de Olympische Spelen van volgend jaar zomer voor de deur. Moet de noodklok worden geluid? "Nee", luidt het antwoord van bondscoach Maarten Arens en NOS-judoverslaggever Matthijs Weststrate.

De afgelopen drie dagen was er een zilveren medaille voor Sanne van Dijke (klasse tot 70 kilogram) en bronzen exemplaar voor Juul Franssen (tot 63 kg). Zo karig is de oogst het afgelopen decennium nog niet geweest.

Geen paniek

"Het is goed om te weten waar we nu staan", zegt Arens. Maar van paniek lijkt geen sprake bij de keuzeheer. "Ik ben juist blij dat we dit toernooi gedaan hebben."

Arens: 'Tuurlijk had ik liever drie medailles gewild'

Ook NOS-verslaggever Weststrate ziet geen reden tot ongerustheid. "Dit is niet goed, dat klopt. Maar er moet wel enige nuance aangebracht worden. Er waren bij Nederland de nodige afwezigen."

"En we hebben net negen gekke maanden achter de rug", verwijst hij naar de coronapandemie die ook de sportwereld platlegde. "Voor de helft van de Nederlandse judoka's is dit pas het eerste toernooi waaraan ze weer meedoen."

Onder de afwezigen waren medaillekandidaten als Guusje Steenhuis (klasse tot 78 kilogram), Michael Korrel (klasse tot 100 kilogram), zwaargewicht Henk Grol en Kim Polling, de Europees kampioene van 2018 in de klasse tot 70 kilogram.

'Ik heb de focus op Tokio, daarna komt er een prachtige mix aan'

Weststrate: "De Nederlandse ploeg heeft een goed WK achter de rug, vorig jaar augustus. Toen was juist de conclusie: we doen weer mee, het gaat weer goed. En je moet weten dat deze EK niet meetellen voor de olympische ranking. De echte aftrap richting de Spelen is in januari, als in Doha de Masters op het programma staan."

Arens is ook juist positief over de toekomst: "Ik zie het echt rooskleurig in. Ik heb absoluut vertrouwen in de toekomst, ook na Tokio. Kijk, dat we afscheid gaan nemen van Henk Grol en Marhinde Verkerk, dat lijkt me logisch. Maar voor de rest krijg je een prachtige mix van jongens en meiden die eraan komen en de kanonnen die er nu nog staan. Maar eerst Tokio."

Deadline

Eind juni, slechts een krappe maand voor de Spelen, wordt door de internationale judobond de wereldranglijst definitief opgemaakt en worden de plekken voor Tokio verdeeld.

De Nederlandse judobond zou overigens voor een eerdere deadline kunnen kiezen, maar wacht daar nog even mee, omdat er wellicht nog een WK in juni wordt ingelast. En daar kunnen dan ook punten voor de olympische ranking worden behaald. Het is echter allerminst zeker of er inderdaad zo kort voor de Spelen nog een groot mondiaal toernooi komt.

Judoka Marhinde Verkerk Orange Pictures

Daar staat tegenover - toch nog even terug naar deze EK - dat Frankrijk er nu al wel staat. Weststrate: "Je moet weten dat in Frankrijk het judo gelijk staat aan wat bij ons schaatsen is. De topjudoka's zijn daar net sterren, ze worden herkend op straat. Het niveau ligt daar een flink stuk hoger dan in de rest van Europa."

En eerlijk is eerlijk, helemaal tevreden was de bondscoach uiteindelijk toch ook niet. De doelstelling werd namelijk niet gehaald. "Tuurlijk had ik die drie medailles gewild."

'Van 't End was onnodig'

Als Arens inzoomt op de prestaties op de slotdag, speelt er bij elke judoka wel iets. Al was er voor de wereldkampioen in de klasse tot 90 kilogram geen excuus. "Noël van 't End maakt een onnodige partij. Daar hoef ik niet zo veel over te zeggen, die hoort gewoon om de medailles te vechten en hoort gewoon een medaille te halen als wereldkampioen."

Europese kampioenschappen judo

Goud Zilver Brons Totaal
2020 - 1 1 2
2019 - 2 2 4
2018 1 - 2 3
2017 1 1 1 3
2016 1 1 2 4
2015 3 - 2 5
2014 2 1 1 4
2013 2 2 1 5
2012 1 - 2 3
2011 1 1 - 2
2010 1 2 2 5

Zwaargewicht Roy Meyer komt terug van corona. En hij zou ongelukkig gevallen zijn. "Je zag dat hij niet helemaal fris was, dat hij op de training af en toe moeite had."

En ook Marhinde Verkerk is in normale doen een kanshebber voor eremetaal. "Dat is een apart verhaal. Ze heeft meer dan een jaar niet gejudood. Daarna heeft ze een vervelende blessure gehad. Dus ik kijk er niet van op. Als ze veel wedstrijden gedaan heeft, staat ze er wel gewoon."

Bekijk hieronder de interviews met Verkerk, Meyer en Van 't End:

STER reclame