NOS SportAangepast

Geen Nederlandse medailles op slotdag EK judo, Van 't End eindigt als zevende

Wereldkampioen Van 't End onderuit in herkansing EK judo

De Nederlandse judoploeg heeft de EK teleurstellend afgesloten. Op de slotdag werden geen medailles veroverd. Regerend wereldkampioen Noël van 't End en Jur Spijkers werden in de herkansingsronde uitgeschakeld en sloten het toernooi als zevende af. De Nederlandse vrouwen, met onder anderen Marhinde Verkerk, kwamen niet verder dan de eerste ronde.

Van 't End had een bye in de eerste ronde en was in de tweede ronde te sterk voor de Tsjech Jiri Petr, maar tegen Beka Gviniasjvili ging het mis. De 29-jarige Nederlander werd veroordeeld tot de herkansingsronde, waarin hij het opnam tegen Mihael Zgank. Van 't End stond voor, maar kreeg drie straffen van de scheidsrechter, waardoor hij alsnog als verliezer van de mat liep.

Bekijk hier de uitgebreide reacties van Van 't End en Spijkers:

Nederland behaalde in Praag twee EK-medailles. Vrijdag veroverde Sanne van Dijke zilver in de categorie tot 70 kilogram, Juul Franssen pakte het brons in de categorie tot 63 kilogram.

Verkerk onderuit

Voormalig Europees en wereldkampioene Verkerk maakte op de EK haar rentree na een blessure en moest het opnemen tegen Karla Prodan. De Kroatische legde onze landgenote op de zij, waarna Verkerk in de resterende 45 seconden het tij niet meer kon keren.

Bekijk hier de reactie van Verkerk na haar uitschakeling:

Judoka Verkerk verliest in eerste ronde EK: 'Kwam er moeilijk doorheen'

Debutante Natascha Ausma trof de sterke Russin Aleksandra Babintseva. Onlangs had de Friezin bij de World Judo Tour nog de strijd om brons van haar gewonnen, maar dit keer was Babintseva de betere.

Spijkers tot herkansingsronde

Spijkers bereikte de kwartfinales in de zwaargewichtklasse. De 23-jarige Spijkers was de vervanger van Henk Grol, die zich moest afmelden omdat hij positief testte op het coronavirus. De Nederlander versloeg de Slowaak Marius Fizel en de Oekraïner Yakiv Kammo, maar voormalig wereldkampioen Goeram Toesjisjvili uit Georgië hield de Tilburger uit de halve finales.

In de herkansingsronde was Spijkers niet opgewassen tegen Stephan Hegyi. De Oostenrijker won op ippon en versperde de Nederlander de weg naar de strijd om het brons.

Catharina en Smink snel klaar

Simeon Catharina kon op zijn eerste EK geen potten breken. De 22-jarige Nederlander, uitkomend in de klasse tot 100 kilogram, had in de eerste ronde een bye en moest het in de tweede ronde opnemen tegen Arman Adamjan, de nummer negen van de wereld. Catharina werd in een houdgreep genomen door de Rus en moest een paar seconden voor tijd aftikken.

Jesper Smink kwam in de klasse tot 90 kilogram niet verder dan de eerste ronde. Tijdens zijn eerste toernooi sinds de coronapauze hield de 22-jarige Nederlander het lang vol tegen Mammadali Mechdijev. De wedstrijd was na de reguliere vier minuten nog niet beslist, waardoor de golden score de beslissing moest brengen. Daarin scoorde de judoka uit Azerbeidzjan een waza-ari.