Een marinier staat voor de ingang van de West Wing van het Witte Huis, wat betekent dat de president in de Oval Office is
NOS NieuwsAangepast

Trump en Pence spreken voor het eerst sinds Capitoolbestorming

De Amerikaanse president Trump heeft voor het eerst sinds de bestorming van het Capitool vorige week woensdag gesproken met zijn vicepresident Pence.

De twee hebben met elkaar overlegd in het Witte Huis, meldt een anonieme, hooggeplaatste functionaris aan persbureaus Reuters en AP. Er zou sprake zijn geweest van een "goed gesprek" in de Oval Office, waarin is vooruitgeblikt op de komende week en is teruggeblikt op de afgelopen vier jaar.

Ook waren Trump en Pence het volgens de hooggeplaatste bron eens dat de Capitoolbestormers niet staan voor de ruim 74 miljoen Amerikanen die de afgelopen presidentsverkiezingen op Trump hebben gestemd.

Halsoverkop gevlucht

Trump riep Pence woensdag in een toespraak bij het Witte Huis voor zijn aanhangers nog op "het juiste te doen", waarmee hij doelde op het niet bekrachtigen van de verkiezingswinst van Trumps Democratische tegenstrever Joe Biden.

Pence had toen al gezegd dat hij niet zou interveniëren in die bekrachtiging, waarin hij als vicepresident voornamelijk een ceremoniële rol had. Kort na de start van de zitting in het Congres werd het Capitool bestormd door duizenden Trump-aanhangers.

Bij de bestorming vielen vijf doden. Pence moest halsoverkop de Senaatszaal van het historische gebouw verlaten. Trump verweet Pence via Twitter tijdens de bestorming "geen moed" te hebben.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden vroegen Pence gisteren via een resolutie om het 25ste amendement op de grondwet in te roepen om Trump uit zijn functie te ontheffen. Hij krijgt daar 24 uur de tijd voor. Anders zullen de Democraten Trump zelf 'impeachen'.

Kijk hier terug hoe het Capitool werd bestormd:

Terugkijken: zo werd het Capitool bestormd

Ruim vijf dagen na de bestorming regent het nog reacties en maatregelen. Zo schorten grote bedrijven in de VS als Amazon, Comcast en General Electric donaties op aan Republikeinse politici die woensdag weigerden de winst van Biden te bekrachtigen.

De beroemde American footballcoach Bill Belichick - een vriend van Trump - heeft vanwege de bestorming de prestigieuze Presidential Medal of Freedom-onderscheiding geweigerd. Hij zou de onderscheiding krijgen van Trump.

Verder zag de president een hooggeplaatst lid van zijn kabinet opstappen. Waarnemend minister Chad Wolf van het binnenlandse veiligheidsministerie Homeland Security maakte zijn vertrek bekend, iets meer dan een week voor de inauguratie van Biden.

Gisteren waarschuwde de FBI nog in een interne memo voor gewapend protest in het gehele land rond de inauguratie. Het Witte Huis laat weten dat Trump goedkeuring heeft gegeven voor het uitroepen van de noodtoestand in Washington. De noodtoestand geldt tot 24 januari en moet "de dreiging van een ramp verminderen of afwenden".

Door het hele land worden overheidsgebouwen uit voorzorg dichtgetimmerd en extra beveiligd:

Overheidsgebouwen in de VS dichtgetimmerd en beveiligd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl