'Doorbraak in slepend conflict Qatar met buurlanden'
Na 3,5 jaar komt er mogelijk een oplossing in het conflict tussen Qatar en vier andere Arabische landen. De minister van Buitenlandse Zaken van Koeweit, dat bemiddelt in de ruzie, heeft aangekondigd dat de grens tussen Qatar en Saudi-Arabië weer opengaat.
Medio 2017 verbraken Saudi-Arabië, Egypte, Jemen en de Verenigde Arabische Emiraten alle diplomatieke banden met Qatar. Ze deden dat omdat Qatar terroristische groeperingen zou ondersteunen, iets wat het emiraat ten stelligste ontkent.
Als onderdeel van de boycot sloot Saudi-Arabië zowel de lucht- als landsgrens met Qatar, maar volgens de Koeweitse minister komt daar met ingang van vanavond een einde aan. De deal zou morgen worden bekrachtigd op een conferentie in Saudi-Arabië.
Het nieuws is niet officieel bevestigd door andere betrokken partijen. Wel heeft de machtige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman gezegd dat de conferentie van morgen "eenheid zal brengen in de regio" en heeft Qatar aangekondigd dat de top zal worden bijgewoond door het staatshoofd, emir Tamim bin Hamad al-Thani.
Rol van de Verenigde Staten
Volgens persbureau Reuters komen er ook Amerikaanse diplomaten op de conferentie. Onder hen zou Jared Kushner zijn, schoonzoon en Midden-Oosten-adviseur van president Trump.
Een anonieme woordvoerder van de Amerikaanse regering spreekt tegen Reuters over "een doorbraak". Volgens hem zullen de vier landen hun boycot van Qatar beëindigen en belooft het emiraat als tegenprestatie dat het de andere landen niet zal aanklagen voor de opgelopen schade.