Diplomatiek conflict tussen Saudi-Arabië en Qatar escaleert
De Saudische minister van Buitenlandse Zaken heeft woest gereageerd op een vermeende oproep van de regering van Qatar om alle heilige plaatsen voor moslims te internationaliseren.
De minister noemt de oproep in een interview met de staatstelevisiezender Al Arabiya "een teken van agressie" en een "oorlogsverklaring aan het adres van Saudi-Arabië". Hij voegt daaraan toe dat "het land op gepaste wijze zal reageren als iemand werkt aan de internationalisering van de heilige plaatsen".
Opgelopen spanningen
Het is een volgende stap in het conflict tussen Qatar en Saudi-Arabië. Vorige maand besloten Saudi-Arabië en drie andere buurlanden om Qatar te boycotten, omdat het terroristische groeperingen zou ondersteunen. Onderdeel van de boycot is het verbreken van de handelsrelaties met Qatar.
De regering en een mensenrechtenorganisatie in Qatar hebben onlangs geklaagd dat mensen die willen meedoen aan de hadj, de pelgrimage naar Mekka, gedupeerd worden door de boycot. Maar Saudi-Arabië ontkent dat pelgrims geweerd worden.
Het is niet duidelijk of Qatar daarbij ook echt heeft opgeroepen tot de internationalisering van de heilige plaatsen, maar de Saudische regering heeft dat dus wel zo opgevat.
Verder praten
Vandaag kwamen de vier landen die Qatar boycotten nog bij elkaar om te bespreken hoe het verder moet. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein zijn het erover eens dat ze wel met Qatar willen praten, maar alleen als het voldoet aan de eerder gestelde eisen.
Een van die eisen is dat Qatar het contact met Iran op een lager pitje zet. Daarnaast moet het de banden doorsnijden met de Moslimbroederschap, Hezbollah, al-Qaida en Islamitische Staat. Ook moet een Turkse militaire basis in Qatar sluiten en de door Qatar gefinancierde nieuwszender Al Jazeera moet dicht.
Qatar heeft tot nu toe geweigerd om de eisen in te willigen.