Julian Assange verbleef jarenlang in de ambassade van Ecuador in Londen
NOS NieuwsAangepast

WikiLeaks-oprichter Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag door Groot-Brittannië niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechtbank bepaald. Volgens de rechter is het risico te groot dat Assange zelfmoord pleegt als hij wordt uitgeleverd.

In aanloop naar deze zitting bleek uit verklaringen van artsen en psychologen dat het al langer niet goed gaat met Assange (49). Uiteindelijk gaf diens gezondheid, in combinatie met de staat van de Amerikaanse gevangenis waar hij zou terechtkomen, de doorslag om hem niet uit te leveren, legt correspondent Tim de Wit uit in het NOS Radio 1 Journaal.

De Australiër probeert al jaren om uit handen te blijven van de Amerikaanse justitie, die hem wil vervolgen voor spionage vanwege de publicatie van vertrouwelijke documenten. De oprichter van de bekende klokkenluiderssite riskeert daardoor volgens Amerikaanse media een gevangenisstraf van 175 jaar.

Militaire misstanden

De Britse politie arresteerde Assange in 2019. Hij had toen zeven jaar zijn toevlucht gezocht in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat Zuid-Amerikaanse land trok in 2019 zijn handen af van Assange, die nu vastzit in de Londense gevangenis Belmarsh.

Advocaten van de Australiër stellen dat Assange als journalist handelde en dus aanspraak kan maken op de vrijheid van meningsuiting. Ze wijzen erop dat hij met het lekken van de documenten militaire misstanden in Irak en Afghanistan blootlegde.

Hightech-terrorist

Hoewel de Britse rechter nu dus heeft bepaald dat Assange niet wordt uitgeleverd is het einde van het juridische gesteggel nog niet in zicht. De VS heeft aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. Tegen een uitspraak kan Assange zich opnieuw verzetten. Uiteindelijk zal de Britse minister van Binnenlandse Zaken de knoop doorhakken.

"De advocaten van Assange zullen nu proberen om hem in afwachting van het hoger beroep op borgtocht vrij te krijgen", verwacht De Wit.

Assanges aanhangers hopen ondertussen dat de Amerikaanse president Trump ingrijpt en hem gratie verleent. Ook de nieuwe Amerikaanse president, Joe Biden, kan na zijn aantreden op 20 januari besluiten om af te zien van vervolging. Maar of die daarvoor voelt, is onduidelijk. Ooit noemde Biden Assange een "hightech-terrorist".

NOS op 3 maakte deze video over het leven van Assange tot aan zijn arrestatie. Hoe kwam het uiteindelijk zo ver? En wie is de man die liet zien wat de wereld niet mocht zien?

De man die liet zien wat de wereld niet mocht zien

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl