NOS Nieuws

Wekdienst 29/12: Negatieve coronatest verplicht • Weekcijfers RIVM

Goedemorgen! Reizigers die met vliegtuig, trein, bus of schip naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied, moeten vanaf vandaag een negatieve coronatest tonen en het RIVM publiceert de weekcijfers.

Vandaag is het overwegend bewolkt en verspreid valt er een bui. Lokaal mogelijk met een winters karakter. Plaatselijk kan de zon even doorbreken. Bij een overwegend matige zuidwestenwind wordt het vanmiddag maximaal een graad of 5. Ook de komende dagen vallen er winterse buien.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Reizigers die met het vliegtuig, trein, bus of schip naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied, moeten vanaf vandaag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet ouder is dan 72 uur. De verplichting geldt nu voor alle landen: de hele wereld is oranje of rood.
  • Het RIVM publiceert vandaag de weekcijfers over het coronavirus.
  • Ierland vaccineert de eerste inwoners tegen het coronavirus als een na laatste van de 27 landen in de Europese Unie. Nederland is daarna het enige EU-land waar inwoners nog moeten wachten op het vaccin, het begint hier op 8 januari.
  • Het Openbaar Ministerie maakt bij de militaire kamer van de Rechtbank Arnhem de eis bekend in de zaak over een dodelijk duikongeval in 2015 bij Curaçao. Vier militairen staan terecht.

Wat heb je gemist?

De gemeente Wijdemeren gaat nog eens kijken naar de zaak van een vrouw met een bijstandsuitkering, die ruim 7000 euro moet terugbetalen.

De vrouw heeft volgens de gemeente de zogeheten inlichtingenplicht geschonden. Ze kreeg sinds eind 2015 een bijstandsuitkering, maar had ook te maken met hoge vaste lasten. Om haar te helpen deed haar moeder een keer in de week boodschappen voor hen allebei, maar dat had ze volgens die inlichtingenplicht moeten doorgeven aan de gemeente.

De rechter heeft de gemeente gelijk gegeven. De website schuldinfo.nl, die juridische informatie verstrekt voor hulpverleners, zegt daarom dat de uitspraak formeel juridisch klopt, maar zet wel vraagtekens bij de gevolgen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Hoewel de Nederlandse darter Vincent van der Voort maandag verrassend een van de kanshebbers voor de WK-titel (Nathan Aspinall) uitschakelde, was hij na afloop vooral aan het klagen over de extreme kou in de hal.

"Elke keer als ik mijn pijlen even neerlegde en ze tien minuten later weer oppakte, waren ze alweer ijskoud", zegt Van der Voort. "Als het zo koud is, voel ik de grip op mijn pijlen niet. Ik voel ze dan wegglijden. Je gooit dan niet zoals je normaal doet."

Ondanks de kou ging Van der Voort in de wedstrijd tegen Aspinall voortvarend van start:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl