NOS Sportโ€ขโ€ขAangepast

Van der Voort en Van Duijvenbode voegen zich bij Van Gerwen in achtste finales

Vincent van der Voort en Dirk van Duijvenbode hebben het voorbeeld van Michael van Gerwen gevolgd door zich te scharen bij de laatste zestien op het WK darts. Daar kan met Danny Noppert nog een vierde Nederlander bij komen.

Van der Voort was met 4-2 te sterk voor Nathan Aspinall. Van Duijvenbode stond eerder op maandag geen set af aan Adam Hunt: 4-0.

Wervelende start

Van der Voort begon wervelend, won mede dankzij drie finishes van boven de honderd de eerste zes legs en pakte daarmee een 2-0 voorsprong in sets. Daarna kantelde de wedstrijd.

Apinall, die de laatste twee jaar de halve finales van het WK haalde, ging beter gooien en kwam terug tot 2-2. Het leek de kant op te gaan van de nummer zes van de wereld, maar Van der Voort gaf zich niet gewonnen.

De 45-jarige Van der Voort had veel moeite om met uitgooien, pas bij de achtste poging was het raak, maar trok de vijfde set naar zich toe. Het momentum lag daarmee weer bij de Nederlander, die de beslissende zesde set met 3-1 naar zich toetrok.

Van Duijvenbode piekt

Van Duijvenbode eindigde zijn partij tegen Hunt met een gemiddelde van ruim 104 punten per beurt, zijn hoogste niveau ooit op een televisietoernooi. Hunt gooide ook niet slecht, maar was daar simpelweg niet opgewassen.

'Aubergenius' voelt zich doorgaans op zijn best als hij vooraf wordt gezien als onderliggende partij. Of Calimero, zoals hij het zelf noemt. Maar tegen Hunt, de nummer 76 van de wereld, was Van Duijvenbode (nummer 43) de favoriet.

En de Westlander, die in de vorige ronde oud-wereldkampioen Rob Cross naar huis stuurde, maakte de verwachtingen waar. Mede dankzij een 170-finish, de hoogst mogelijke, nam hij een 2-0 voorsprong in sets.

De twee waren aan elkaar gewaagd, maar op de belangrijke momenten stond Van Duijvenbode op. Bijvoorbeeld in de derde set, waarin hij met 2-0 in legs achter kwam, maar met hoge scores en belangrijke finishes de set toch naar zich toe wist te trekken.

In de achtste finales speelt de administratief medewerker van een auberginekwekerij in 's-Gravenzande tegen de winnaar van Glen Durrant tegen Danny Baggish. Die partij is vanavond.

De Sousa verliest van oudgediende King

Een van de opvallende namen van dit seizoen, Josรฉ de Sousa, ligt uit het toernooi. De voormalig timmerman uit Portugal won vorige maand als debutant de Grand Slam of Darts, maar was kansloos in een partij van hoog niveau tegen Mervyn King: 4-0.

  • BSR Agency
    Mervyn King liet Josรฉ de Sousa kansloos: 4-0
  • BSR Agency
    Josรฉ de Sousa won vorige maand nog de Grand Slam of Darts

Ook King kent trouwens een sterk jaar. De 54-jarige Engelsman, die in de jaren negentig al de strijd aanging met Raymond van Barneveld, haalde de finale van de Players Championship Finals, het laatste grote toernooi voor dit WK.

Hij verloor daarin van Michael van Gerwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl