José de Sousa juicht tijdens de Grand Slam of Darts Lawrence Lustig/PDC

De Portugese darter José de Sousa heeft voor een enorme stunt gezorgd door bij zijn debuut de Grand Slam of Darts te winnen. In de finale in Coventry was hij met 16-12 in legs te sterk voor James Wade, die voor de derde keer de finale verloor.

De Sousa beleeft op 46-jarige leeftijd zijn internationale dartsdoorbraak. Hij won dit jaar zijn eerste rankingtoernooi en gooide voor het eerst een negendarter (de perfecte leg) live op televisie.

"Dit is de beste dag uit mijn leven. Deze is voor mijn vrouw, mijn familie en mijn fans", sprak een dolgelukkige De Sousa na afloop bij RTL 7. De Portugees is pas vanaf juli voltijd prof. Daarvoor werkte hij als timmerman.

José de Sousa kust de beker Lawrence Lustig/PDC

Dankzij zijn zege kan De Sousa (bijnaam 'The Special One', naar de Portugese voetbaltrainer José Mourinho) zo'n 140.000 euro bijschrijven en maakt hij een enorme stap op de wereldranglijst: van 34 naar 15.

Michael van Gerwen, de Nederlandse nummer één van de wereld, werd in de kwartfinales uitgeschakeld door de Australiër Simon Whitlock.

De meer ervaren Wade, als zevende geplaatst en meervoudig winnaar van een major, nam meteen het initiatief in de finale en won de eerste drie legs van De Sousa, die zijn eerste finale van een groot toernooi speelde.

Daarna had de Portugees zijn zenuwen beter onder controle en scoorde hij een stuk beter dan zijn Engelse concurrent. Na een 7-7 stand pakte hij de voorsprong en die wist hij vast te houden.

Vooral het verschil in 180'ers (de maximale score met drie pijlen) was groot: 15 voor De Sousa om 2 voor Wade. Met een hoge finish van 158 (triple 20, triple 20 en dubbel 19) eindigde hij de finale in stijl. Zijn gemiddelde per beurt lag net onder de honderd punten.

Bijna tijd voor het WK

Vanaf 27 november gaat de Player Championship Finals (ook in Coventry) van start, waar Van Gerwen met vijf titels recordhouder is. Het is het laatste grote toernooi voor het WK darts, dat half december begint. De loting is op 3 december.

Waarschijnlijk mogen bij het WK toch 1.000 toeschouwers bij aanwezig zijn, als speelplaats Londen aanstaande donderdag in dreigingsniveau 1 of 2 wordt ingedeeld.

STER reclame