NOS Nieuws

Trump zet alsnog handtekening onder coronasteunpakket

President Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket ter waarde van 900 miljard dollar. Dat pakket werd maandag door het Congres goedgekeurd, maar Trump weigerde toen te tekenen. Hij vond het bedrag in het pakket "belachelijk laag" en stuurde het voorstel terug naar het Congres.

Het is nog onduidelijk waarom Trump van gedachten is veranderd. Een persvoorlichter van het Witte Huis zegt op Twitter dat de president onder meer heeft getekend omdat hij de werkloosheidsuitkeringen wilde herstellen. Die waren zaterdag stopgezet, omdat het huidige steunpakket toen afliep. Miljoenen Amerikanen zijn door de coronacrisis hun baan kwijtgeraakt.

Nu Trump toch heeft getekend voor de nieuwe steunmaatregelen, voorkomt hij ook een shutdown van de Amerikaanse overheid. Aan het steunpakket is namelijk ook budget gekoppeld om de federale overheidsdiensten te financieren. Zonder handtekening van Trump zouden veel overheidsdiensten dinsdag gedeeltelijk op slot gaan.

Compromis

Over het coronasteunpakket was maandenlang onderhandeld door de Republikeinen en Democraten. Het resultaat was een zwaarbevochten compromis, waarbij de meeste Amerikanen een eenmalige steuncheque van 600 dollar zouden krijgen.

Trump vond dat dat bedrag moest worden verhoogd naar 2000 dollar per volwassene of 4000 dollar per stel. Ook wilde hij dat het bedrag voor kleine bedrijven omhoog zou gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl