AZ geeft het weer weg: 'Je roept het over jezelf af, maar absoluut geen thema'

En zo werd het coronajaar 2020 afgesloten zoals het seizoen begon; in een leeg Galgenwaard verspeelde AZ in een stormachtige slotfase in blessuretijd een zeker lijkende zege.

Na de 2-2 van Adrián Dalmau van FC Utrecht legde de camera de frustratie van Calvin Stengs onverbiddelijk vast. "Als je vandaag had gewonnen, dan hadden we de aansluiting met de top al gehad", foeterde de international na afloop. "Je roept het misschien wel over jezelf af."

FC Utrecht - AZ stond oorspronkelijk gepland op de eerste speeldag van de competitie, maar werd toen uitgesteld om AZ rust te geven in aanloop naar de Champions League play-offs tegen Dinamo Kiev.

In gedachten zullen de Alkmaarders toch terug zijn gegaan naar september en oktober. Toen presteerde AZ het immers om de eerste vijf duels gelijk te spelen. In vier van de vijf duels verspeelde het een voorsprong in de laatste vijf minuten of de blessuretijd.

"Dat zou je kunnen zeggen, al is het wel een tijdje geleden", erkent interim-trainer Pascal Jansen, die de laatste drie wedstrijden juist overtuigend gewonnen had. "Het is heel vervelend en het ziet er heel lullig uit. Maar een thema? Nee, het is absoluut geen thema."

Puntenverlies AZ in slotfase

Speelronde Datum Duel Gelijkmaker
2 19 september AZ - PEC Zwolle [1-1] -
3 26 september Fortuna Sittard - AZ [3-3] 90'+6
4 4 oktober Sparta - AZ [4-4] 90'
5 17 oktober AZ - VVV-Venlo [2-2] 88'
6 25 oktober ADO Den Haag - AZ [2-2] 87'
1 27 december FC Utrecht - AZ [2-2] 90'+3

Feit is dat AZ koploper had moeten zijn, als het de slippertjes in de slotminuten binnen de perken had kunnen houden. En in de hoofden van de Alkmaarders speelt ook nog steeds de frustratie over het voortijdig beëindigde vorig seizoen.

"Vorig jaar waren we dicht bij de titel, we geloofden er echt in", vertelt Stengs. "Ik denk dat de komende maand cruciaal wordt."

In januari stuit AZ opnieuw op PEC Zwolle en ADO, maar het gaat vooral om de toppers tegen PSV (13 januari), Feyenoord (24 januari) en Ajax (31 januari). Tussendoor komt Ajax ook nog op bezoek voor de KNVB-beker.

"We spelen om de eerste vier plekken, dat blijft het doel", relativeert trainer Jansen. "Maar we zitten er weer bij. Ik geloof erin."

Hake rekent op vervolg

FC Utrecht - AZ was ook het duel tussen de twee clubs met de meest opmerkelijke trainerswissels van de laatste maanden. Pascal Jansen kreeg na het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot de toezegging dat hij tot het einde van het seizoen voor de groep zal staan.

René Hake, die de met stille trom naar Genk vertrokken John van den Brom opvolgde, gaat de komende dagen in gesprek met de clubleiding.

Hake weet snel of hij trainer blijft in Utrecht: 'Beslissing niet aan mij'

Dat de Drent uit Erica graag hoofdtrainer wil blijven is geen geheim. "Daar ga ik wel vanuit, ja. Maar daar ga ik niet alleen over", zegt Hake eerlijk. Met een kwinkslag voegt hij toe: "Ik kan ook zelf nog nee zeggen, hé."

Als Hake inderdaad trainer blijft in Utrecht, dan mag hij zijn Spaanse supersub Adrián Dalmau wel dankbaar zijn. De spits van het eiland Mallorca kwam twee seizoenen geleden als topscorer over van Heracles, maar deed sindsdien - mede door blessures - maar veertien keer mee. En dan ook nog meestal als invaller.

Dalmau spreekt op het veld

Maar Dalmau zorgde midweeks in Emmen wel voor de eerste Utrechtse zege in acht duels. En vandaag schonk hij zijn club met een slimme spitsengoal een punt.

"Dat kan ik", zegt Dalmau zelfbewust. "Waarom ik niet vanaf het begin speel? Dat is geen vraag voor mij. Ik houd er niet van om bij de trainer met de vuist op tafel te slaan. Je moet het laten zien op de training en in de wedstrijd. Hablar en el campo (Spreken op het veld), zo zeggen we dat."

Dalmau slaat niet met de vuist op tafel: 'Hablar en el campo'

STER reclame