NOS Voetbal

'Daar staat het huis waar Maradona woonde, ik heb het vaak op beeld gezien'

Maradona werd 60: een god en soms zelfs nog groter in Napels

De verslaggevers van NOS Sport lichten aan het einde van het jaar altijd een voor hen gedenkwaardige klus van het afgelopen jaar toe. Dat zijn er dit coronajaar veel minder dan anders, maar ze zijn er wel. Vandaag: Jeroen Stekelenburg en zijn reis naar het Napels van Diego Maradona.

"Tegen een heuvel met uitzicht op de Golf van Napels. Daar staat het huis waar Diego Armando Maradona ooit woonde. Midden in Napels, vlakbij het stadion dat inmiddels zijn naam draagt."

"Als cameraman Martien Appelman en ik voor de deur staan, ben ik me er bewust van dat ik de villa al vaak op beeld heb gezien. Altijd stonden er verslaggevers en cameramannen voor de deur. Al zijn bewegingen werden gefilmd die dagen."

Europa League-wedstrijd tegen AZ

"We zijn in Napels, omdat AZ zijn eerste Europa League-wedstrijd van het jaar speelt tegen Napoli. Mooie bijvangst kan een reportage over 'Maradona in Napels' zijn. Het is namelijk een week voor Maradona's zestigste verjaardag."

Een maand later staat de wereld stil. In Napels, in Buenos Aires en zeker in Acera.

Jeroen Stekelenburg

"Eerlijk gezegd krijg ik er niet direct een warm gevoel van. De beelden van de haarlok en de muurschilderingen zijn prachtig, maar vaak uitgezonden. En de verhalen daarover zijn zeker zo vaak verteld. We gaan op onderzoek uit. Er is in die zeven jaar Napels zoveel gebeurd, er is vast een wat onbekender verhaal dat de moeite van het vertellen waard is."

"Ik vind een filmpje op YouTube. De beelden zijn waanzinnig, het verhaal geweldig. In januari 1985 speelt Maradona in een voorstadje van Napels een benefietwedstrijd. Op een modderveld, in de stromende regen."

"Een maand later staat de wereld stil als Maradona overlijdt. In Napels, in Buenos Aires en zeker in Acera. Hoe dat komt, dat kun je zien in de uiteindelijke reportage."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl