NOS Sport

'De boodschap van de NOS-leiding was: wegwezen daar, snel naar je gezin'

In Londen wordt gewoon gebokst om olympische tickets

De verslaggevers van NOS Sport lichten aan het einde van het jaar altijd een voor hen gedenkwaardige klus van het afgelopen jaar toe. Dat zijn er dit coronajaar veel minder dan anders, maar ze zijn er wel.

Vandaag: Vlado Veljanoski, als laatste NOS'er in het buitenland voor een sportevenement voordat de coronacrisis losbarstte.

"Of ik naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) boksen in Londen wilde afreizen? De sportwereld was door de coronadreiging zo goed als stilgelegd. Ik twijfelde kort, maar de journalistieke afweging overwon. Deze klus was op voorhand anders dan alle andere."

"Ik had voor de zekerheid twee reiskits meegenomen met mondkapjes en handgel. Ik kon me niet herinneren dat ik ooit eerder een mondkapje had opgedaan. Op zaterdag 14 maart had ik dat ding een uur op in het vliegtuig."

"Bij aankomst zochten we meteen het Nederlandse boksteam op. Cameraman Hans Burgers filmde de ploeg rondom de arena. Het was de eerste keer dat ik met sporters sprak over mogelijke gevaren door corona, over virusrisico's bij een contactsport met een internationaal deelnemersveld."

Ernstige zorgen

"Ja, er waren twijfels bij de Nederlandse equipe. Zolang de organisatie en Engeland het evenement als safe beschouwden, ging het volgens bondscoach Hennie van Bemmel toch om olympische tickets waar zijn boksers lang en hard voor hadden getraind. Enrico Lacruz won zijn eerste partij. Artjom Kasparian verloor zijn wedstrijd en verliet in tranen de ring."

Boksen om olympische tickets in Londen

"Veel volle restaurants en cafés in Londen, levendige winkelstraten. Terwijl we in Nederland al twee persconferenties achter de rug hadden, we te maken kregen met een pakket aan ingevoerde maatregelen en er werd gesproken over 'gepaste afstand houden'. Het sluiten van de basisscholen, horeca, sportclubs en musea was een kwestie van tijd."

"Op zondag 15 maart begon de voorzitter van de Europese boksbond zich ineens hardop af te vragen of het toernooi de komende week wel kon worden afgerond. Hij zei zich ernstige zorgen te maken. Publiek was vanaf maandag 16 maart al niet meer welkom."

The last sport standing

"Ik overlegde met cameraman Hans over ons 'wat als-scenario' vanwege het grote coronacontrast tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. We zaten in een merkwaardig decor bij the last sport standing. Dat had iets mafs en het was tegelijk uitzonderlijk, want alle overige sport was wereldwijd op slot."

"Het allerbelangrijkste was of we probleemloos terug naar huis konden. Luchthavens zouden waarschijnlijk sluiten, treinen misschien niet meer rijden, veerboten eventueel niet meer varen. 'Goed gewerkt, maar wegwezen daar, snel naar je gezin,' was op maandagochtend de boodschap van de NOS-leiding."

Vreemde taferelen op vliegveld Heathrow

"We hadden omgeboekte tickets voor de maandagavondvlucht naar Amsterdam. Overdag pikten we nog de bokspartij van Max van der Pas mee. Hij verloor."

"Na de avondsessie besloot de organisatie dan toch het OKT definitief te beëindigen. 'Verstandig, gezondheid boven alles', aldus bondscoach Van Bemmel. Nouchka Fontijn had dinsdag in actie moeten komen. De Nederlandse ploeg ging er rap vandoor in een wit busje. Dat was ons eindshot."

Persconferentie Rutte in de taxi

"We gingen daarna vlug naar het hotel om onze spullen op te halen. Vanaf de achterbank in de taxi volgden we, kriskrassend door Londen op weg naar het vliegveld, de eerste, historische volkstoespraak van premier Rutte over de coronacrisis en groepsimmuniteit."

Op de achterbank in de taxi kijken naar de historische toespraak van premier Rutte

"Op Heathrow stonden bij de beveiligingscheck en paspoortcontrole meerdere Aziatische reizigers in dichtgepakte, witte coronaproof wegwerpoveralls. Ze droegen skibrillen en stevige boots. Het nieuwe reizen."

"De rentree in Nederland in dit toestel voelde als een opluchting, veilig en vertrouwd. Alsof we in de slotscène van een actiefilm waren beland."

"In het lege toestel zaten we er met de stewardessen en enkele passagiers allemaal wezenloos en verward bij. 'Jij was de laatste van ons in een vliegtuig', appte mijn chef bij aankomst op een uitgestorven en met rode linten afgezet Schiphol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl