Ljoebov Sobol bij een doorzoeking van het kantoor van Navalny in Moskou in 2019
NOS Nieuws

'Medestander Navalny opgepakt voor aanbellen bij FSB-agent'

In Moskou is volgens oppositieleider Navalny en medestanders een vriendin van hem opgepakt. Ljoebov Sobol belde maandag aan bij het huis van FSB-agent Konstantin Koedrjavtsev, die betrokken zou zijn geweest bij de vergiftiging van Navalny.

Vanochtend om 07.00 uur plaatselijke tijd vielen politieagenten haar appartement binnen en namen haar mee voor verhoor, zegt iemand uit de kring rond Navalny in The Moscow Times. Sobol wordt verdacht van het betreden van verboden terrein en gebruik van geweld of pogingen daartoe. Ze kan daarvoor een vrijheidsstraf krijgen.

De 33-jarige Sobol is advocaat. Ze heeft aangekondigd dat ze volgend jaar aan de parlementsverkiezingen wil meedoen.

Bekentenis

De aanhouding komt een paar dagen na de bekendmaking van Navalny dat hij met Koedrjavtsev had gebeld. Navalny deed zich voor als een belangrijk lid van de Russische Nationale Veiligheidsraad en zou zo de bekentenis hebben afgedwongen dat Koedrjavtsev bij de vergiftiging van Navalny betrokken was.

Een man die Koedrjavtsev zou zijn, vertelt in de geluidsopname onder meer dat het zenuwgif novitsjok aan de binnenkant van Navalny's onderbroek zat.

Hoe het zenuwgif in de onderbroek was aangebracht, wordt uit het gesprek niet duidelijk:

Navalny in gesprek met ' gifexpert bij de Russische geheime dienst'

Kort na de publicatie van de geluidsopname belde Sobol bij de woning van Koedrjavtsev aan. Ze werd toen ook al aangehouden en kreeg een boete, omdat ze zich tegen een bevel van een politieagent verzet zou hebben.

Bellingcat

De FSB-agent werd vorige week geïdentificeerd door onderzoekers van het journalistieke collectief Bellingcat. Hij zou lid zijn van een team van gifexperts bij de FSB dat Navalny jarenlang volgde als hij op reis ging.

Het team volgde hem afgelopen augustus ook naar de Siberische stad Tomsk, waar de vergiftiging plaatsvond. Koedrjavtsev was daar zelf niet bij, maar reisde achteraf naar Siberië om sporen te wissen, aldus Bellingcat.

President Poetin ontkende vorige week dat Navalny door de FSB vergiftigd is. "Navalny is niet belangrijk genoeg om een doelwit te zijn", aldus Poetin. "Maar als iemand hem wilde vergiftigen, dan hadden ze de klus ook afgemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl