NOS NieuwsAangepast

1100 militairen ingezet om gestrande vrachtwagenchauffeurs thuis te krijgen

De Britse regering stuurt vandaag 800 extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs die de oversteek naar het vasteland willen maken. In totaal werken nu 1100 militairen mee aan het afnemen van testen.

De grens werd zondag gesloten vanwege de mutatie van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. En hoewel Frankrijk de grens met Groot-Brittannië woensdag weer heeft heropend, is de verwachting dat veel vrachtwagenchauffeurs Eerste Kerstdag in hun cabine zullen moeten doorbrengen.

De buitenlandse chauffeurs moeten een negatieve coronatest kunnen tonen voordat ze verder naar hun bestemming mogen reizen. Van de 2367 tests zijn er tot nu toe drie chauffeurs geweest met een positieve uitslag, meldt de Britse regering. Zij zijn naar een hotel overgebracht.

Het afnemen van testen verloopt traag. Er staan nog zo'n 4000 voertuigen te wachten in de regio Kent, meldt de BBC. De voormalige luchthaven van Manston en rijstroken van snelweg M20 zijn vrijgemaakt om de duizenden voertuigen tijdelijk te parkeren. Sommige chauffeurs bivakkeren al bijna een week in de cabine van hun vrachtwagen.

Zo was de situatie een dag geleden op de voormalige luchthaven van Manston:

Duizenden vrachtwagens gestrand bij Dover

Een van de chauffeurs die na een negatieve uitslag wel de oversteek mocht maken, is de 29-jarige vrachtwagenchauffeur Floriaan Schilstra. Hij reed afgelopen maandag met zijn vrachtwagen in Wales toen hij hoorde dat de grenzen werden gesloten. Gedurende de dag kwamen de berichten dat de eerstvolgende mogelijkheid om terug te rijden naar Nederland pas woensdag zou zijn. Voor Schilstra begon toen de onzekerheid. "Niemand wist zeker of die boot zou gaan."

Naar huis voor kerst

Uiteindelijk was er gisteren voor hem een plek vrij op een veerboot die zou vertrekken vanuit Harwich. "Toen ik naar de boot reed zat ik hem wel te knijpen. "Als dat maar goed gaat' dacht ik", zei Schilstra vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus toen ik eenmaal op de boot zat, viel er echt wel een last van mijn schouders af." De eerste chauffeurs die de veerboten op mochten, vierden dat met luide toeters. Schilstra: "Aan boord was de sfeer relaxed, ook omdat de meeste chauffeurs zoiets hadden van, nu varen we, dan kan er eigenlijk niets meer mis gaan."

Zo reed hij op kerstavond vanuit Hoek van Holland naar huis. "Mijn vriendin had een aantal dagen slecht geslapen toen ik in Engeland zat, dus toen ik weer op Nederlandse bodem arriveerde, was iedereen erg blij."

'Blij dat we onderweg zijn'

Maar lang niet alle gestrande chauffeurs waren met kerstavond thuis. Bas Timmermans en zijn vier collega's konden vanochtend pas de oversteek naar het vaste land maken. Via de Kanaaltunnel zijn ze in een gehuurd busje nu onderweg naar huis. "We zijn meteen gaan rijden toen we alle vijf een negatieve testuitslag kregen", zei Timmermans tegen Omroep Brabant.

De vrachtwagens hebben ze op het terrein van een klant laten staan. Aansluiten in de rij met duizenden trucks om de oversteek met de veerboot te maken zagen ze niet zitten. "De vrachtwagens halen we volgende week wel op als het rustiger is. Eerst naar huis naar onze familie. We zijn blij dat we eindelijk onderweg zijn", zegt Timmermans.

Voor de chauffeurs die de kerstdagen nog moeten doorbrengen in hun vrachtwagen, heeft Frankrijk meer dan duizend maaltijden gestuurd. "We moeten ons inzetten voor de gestrande vrachtwagenchauffeurs," drong premier Jean Castex aan. "Achter elk product dat in ons land wordt gedistribueerd, zit vaak het logistieke werk van onze vrachtwagenchauffeurs", schreef hij op Twitter.

De Engelse minister van Vervoer, Grand Shapps, zegt dat de Britse autoriteiten zich inzetten om alle buitenlandse chauffeurs zo snel mogelijk naar huis te krijgen. De haven van Dover zei dat de veerboten de hele nacht en ook op de kerstdagen door zouden varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl