Code Geel: de enerverende Tour de France van Jumbo-Visma

Drie weken lang reed de geel-zwarte trein van Jumbo-Visma dit jaar vooraan in de Tour de France. Niets leek een eindzege van kopman Primoz Roglic in de weg te kunnen staan.

Het kon niet meer fout gaan. Maar het ging wél fout.

In de documentaire Code Geel, die vanavond is te zien om 18.10 uur op NPO 1, NOS.nl en in de app, wordt een onthullende kijk geboden achter de schermen bij de ploeg van Jumbo-Visma. NOS-verslaggever Kees Jongkind volgde de formatie drie weken op de voet, om uiteindelijk terug te komen met ruim 400 uur beeldmateriaal.

Alles gebruikt

Daaruit is een even fraai als onthullend document ontstaan van 75 minuten waarin te zien is dat de wielerformatie alles in het werk stelt om de Tour de France te winnen. Taferelen uit de bus, scenes uit het hotel, emoties in de ploegleiderswagen en de soms pijnlijke realiteit in de behandelkamer van de osteopaat. Alles mocht gefilmd en gebruikt worden.

"Wat me opviel, is dat ze zich niet anders gedroegen omdat er een camera bij was", aldus Jongkind. "In the heat of the moment worden de camera's vergeten. Ze zijn bezig met een wedstrijd, dat gaat voor."

Geletruidrager Primoz Roglic, omringd door zijn ploeg tijdens de Tour Pro Shots

Jongkind stond na thuiskomst voor lastige keuzes. Uit de honderden uren materiaal moest een overzichtelijk verhaal worden gemaakt. En dus moesten er ook zaken sneuvelen.

"Beelden van de ruzie tussen Sagan en Van Aert na de elfde etappe, die zitten er niet in", vertelt Jongkind. "Die zaten wel in de oorspronkelijke versie van negentig minuten. Maar we hebben het eruit gelaten, want de rode draad van de documentaire was het verhaal van Primoz Roglic en Tom Dumoulin en de strijd om de gele trui. Van Aert speelde daar een grote rol in, maar dat laten we Roglic en Dumoulin zeggen."

De naam van de documentaire, Code Geel, verwijst natuurlijk ook naar de gespannen situatie rond het coronavirus in Frankrijk, die de organisatie ertoe dwong de ronde ruim twee maanden uit te stellen. En dan nog was het de vraag of de Tour wel uitgereden kon worden en of er geen favorieten tussentijds de koers zouden moeten verlaten na een positieve coronatest of besmettingen in hun team.

Gele droom

Maar in de eerste plaats gaat de documentaire over een van de spectaculairste en meest dramatische ontknopingen in de geschiedenis van de Tour de France, waarbij eindwinnaar Tadej Pogacar deed wat tot een dag voor de slotrit onmogelijk werd geacht en de gele droom van Jumbo-Visma uiteen liet spatten.

Primoz Roglic beseft dat hij de gele trui kwijt is ANP

Ook Jongkind had er geen rekening meer mee gehouden. "Op die voorlaatste dag stonden we langs het tijdritparcours, op een punt waar renners net zeven vlakke kilometers hadden afgelegd. Op een punt ook waar Roglic tijd zou gaan pakken op Pogacar, zo was de verwachting."

"Maar nadat eerst Pogacar was gepasseerd, duurde het lang voordat Roglic te zien was. Te lang. Hij lag al tien seconden achter. Toen kreeg ik het benauwd. Toen bekroop me het gevoel dat het hele verhaal door de versnipperaar kon. Dat het allemaal voor niets was geweest."

"Pas toen ik allemaal berichten kreeg van mensen die schreven dat ik mazzel had, omdat ik de verrassendste ontknoping in de Tour van dichtbij had vastgelegd, begon het me te dagen dat ik nog steeds iets kon uitzenden."

STER reclame