Quinty Sabajo wordt gefeliciteerd met haar treffer
NOS VoetbalAangepast

Ajax-vrouwen na zege als koploper winterstop in, PSV blijft in het spoor

Ajax gaat dankzij een krappe 1-0 zege op VV Alkmaar de winterstop in als koploper in de Vrouwen Eredivisie. Ook achtervolger PSV sluit het jaar af met winst: 2-0 tegen sc Heerenveen.

Na twee Champions League-duels met de Europese topclub Bayern München (en twee nederlagen: 1-3 en 0-3) moest Ajax zich weer zien op te laden voor een treffen met de hekkensluiter in de eredivisie. Dat ging de Amsterdamse ploeg niet eenvoudig af.

De eerste kans was ook voor het jonge Alkmaar: de 17-jarige Emmeke Henschen ontfutselde Lisa Doorn de bal en zette met een hard schot doelvrouw Lize Kop aan het werk.

Ban gebroken

Pas halverwege de eerste helft werd de thuisploeg gevaarlijk: Linda Bakker vond Eshley Bakker, wier uithaal gekeerd werd door de Finse keepster Henriikka Makela, met haar 23 jaar de 'nestor' bij de bezoekers.

Emmeke Henschen in duel met Nikita Tromp

Na rust moest er een invalster aan te pas komen om de ban te breken voor het ploeterende Ajax. Invalster Quinty Sabajo, in de ploeg gekomen voor Eshley Bakker die even daarvoor met haar hoofd hard in aanraking was gekomen met dat van de eveneens uitgevallen Alkmaarse Robin Beemsterboer, kreeg in de kluts de bal voor haar voeten en had geen problemen met de buitenkans: 1-0.

Alkmaar-aanvoerster Chimera Ripa had even later op aangeven van Henschen al de kans de balans te herstellen, maar zij verzuimde een hoek te kiezen en gaf zo Kop de mogelijkheid in te grijpen. De doelvrouw stond ook paraat toen invalster Samya Hassani een lob van grote afstand probeerde.

PSV blijft in spoor Ajax

Ook de PSV-vrouwen verschenen met Europese wedstrijden in de benen aan de aftrap van hun laatste eredivisieduel van het jaar. Al snel bleek sc Heerenveen van een ander kaliber dan FC Barcelona, waarvan twee keer kansloos met 4-1 was verloren.

Na een dik kwartier stond Kayleigh van Dooren na een voorzet van Ellie Jean vogelvrij voor de Friese doelvrouw Charetha Okken en was afronden een koud kunstje: 1-0. Diezelfde koelbloedigheid ontbrak echter kort voor rust toen Amy Harrison haar met een pass door het midden in scoringspositie bracht. Deze keer schoot ze naast.

Vrouwen PSV verslaan Heerenveen en blijven in spoor Ajax

In de beginfase van de tweede helft voorkwam Roos van der Veen met een redding vlak voor de doellijn dat Joëlle Smits de voordelige marge voor de Eindhovense ploeg alsnog op twee bracht. Even later liet Van der Veen zich opnieuw zien, nu met een prachtige pass op Tiny Hoekstra, die bij de afronding op PSV-keepster Sari van Veenendaal stuitte.

Hoewel Heerenveen goed van zich afbeet, kreeg het halverwege toch de kous op de kop. En opnieuw stond Jean aan de basis van het Eindhovense doelpunt. De lage voorzet van de Amerikaanse werd door Smits verlengd: 2-0.

Door de overwinning nam PSV de tweede plaats over van FC Twente, dat met negentien punten na negen speelronden twee punten achterstand heeft op de Eindhovenaren en vijf op koploper Ajax.

Stand vrouwen eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl