Sarina Wiegman
NOS Voetbal

Wiegman FIFA-coach van het jaar, Lewandowski troeft Messi af

Sarina Wiegman is bij de FIFA Awards in Zürich verkozen tot coach van het jaar van een vrouwelijk voetbalteam. Het is na 2017 voor de tweede keer dat de bondscoach van de Oranjevrouwen de prestigieuze prijs in de wacht sleept.

Robert Lewandowski troefde Lionel Messi, de winnaar van 2019, af bij de verkiezing van voetballer van het jaar.

De Poolse spits vertolkte afgelopen seizoen met vijftien doelpunten een belangrijke rol in de eindzege van Bayern München in de Champions League.

Wiegman, die voor de vierde keer werd genomineerd, dankt haar prijs onder meer aan de vlekkeloze EK-kwalificatiecampagne die dit jaar ze met het Nederlands elftal heeft doorlopen.

Oranje won al zijn 10 wedstrijden, maakte 48 doelpunten en incasseerde slechts 3 tegengoals. De eindronde van het EK voetbal is in juli 2022.

Wiegman is de opvolger van de Engelse Jill Ellis, die de Verenigde Staten in 2019 naar de wereldtitel leidde door Nederland in de finale te verslaan.

Dankwoord voor 'iedereen'

"Jeetje, wat een verrassing!", reageerde Wiegman spontaan in het Nederlands na haar uitverkiezing, om vervolgens volgens het protocol in het Engels verder te gaan. "Iedereen heeft hard gewerkt naar hetgeen waar we nu met Nederland staan", voegde ze er onder meer nog aan toe.

De toverwoorden van Wiegman na gewonnen FIFA Award: 'Normaal en flexibel'

De Olympische Spelen van 2021 worden Wiegmans laatste kunstje met de Oranjevrouwen. Ze begint na de Spelen in Tokio (23 juli-8 augustus) aan haar nieuwe klus als bondscoach van het Engelse vrouwenelftal.

Lucy Bronze van Manchester City werd verkozen tot speelster van het jaar. De 29-jarige Engelse werd dit jaar in Engeland al door de BBC verkozen tot beste voetbalsters van het jaar.

Bronze won in 2018, 2019 en 2020 met Olympique Lyonnais de Champions League.

Nederlandse inbreng wereldelftallen

Virgil van Dijk en Vivianne Miedema haalden het elftal van het jaar bij respectievelijk de mannen en de vrouwen. Van Dijk stond in 2019 ook in het wereldelftal van het jaar, toen ook met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong.

Liverpool-trainer Jurgen Klopp werd opnieuw verkozen tot coach van het jaar van een mannelijk team. De Duitser sleepte ook in 2019 de prijs in de wacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl