FC Barcelona-speelster Lieke Martens
NOS Voetbal

FIFA nomineert acht Nederlanders voor Wereldelftallen van het Jaar

In totaal acht Nederlandse voetballers maken kans om te worden opgenomen in 's werelds beste elftallen. De wereldvoetbalbond FIFA en spelersvakbond FIFPRO kiezen volgende week zowel een mannenelftal als een vrouwenelftal van het jaar.

Virgil van Dijk (Liverpool), Matthijs de Ligt (Juventus) en Frenkie de Jong (FC Barcelona) prijken op de lijst met 55 namen die kans maken uitverkozen te worden. Het drietal stond daar vorig jaar ook op en kreeg uiteindelijk een plekje in het sterrenteam.

Bij de vrouwen staan Sari van Veenendaal (PSV), Stefanie van der Gragt (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal), Lieke Martens (FC Barcelona) en Vivianne Miedema (Arsenal) op de kandidatenlijst van 55 speelsters. Keepster Van Veenendaal kreeg vorig jaar een plek in het wereldelftal van 2019. Ze werd toen ook gekozen tot beste keepster ter wereld.

Virgil van Dijk

Alle profvoetballers ter wereld kunnen hun stem uitbrengen voor het wereldelftal. Volgende week donderdag, 17 december, wordt het 'beste' elftal van 2020 gepresenteerd op het FIFA-gala The Best, dat vanwege de coronacrisis online wordt gehouden.

Bayern München

De lijst bij de mannen wordt dit seizoen gedomineerd door voetballers van Champions League-winnaar Bayern München. Liefst elf spelers van de Duitse recordkampioen, onder wie spits Robert Lewandowski en doelman Manuel Neuer, zijn terug te vinden op de lijst.

Onder de nieuwkomers bij de nominaties bevindt zich aanvaller Erling Braut Haaland van Borussia Dortmund, de Noorse spits die vorige maand door de Italiaanse sportkrant Tuttosport al werd verkozen tot talent van het jaar.

Van Dijk is niet alleen genomineerd voor 's werelds beste elftal, maar behoort ook tot de elf kandidaten voor de prijs voor de beste voetballer van het jaar. Bij de vrouwen geldt dat voor Miedema. Bondscoach Sarina Wiegman van de Nederlandse voetbalsters maakt kans om te worden gekozen tot beste coach van een vrouwenteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl