Eigen onderzoek FvD: geen grensoverschrijdende berichten in JFVD-appgroepen
Een interne onderzoekscommissie heeft geen grensoverschrijdende berichten gevonden in officiële appgroepen van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (JFVD). Wel zijn in een privé-account nazistische symbolen aangetroffen, maar dat was van iemand die zijn lidmaatschap al had opgezegd.
Dit zijn de belangrijkste conclusies van bestaande uit Forum-Kamerlid Wybren van Haga en Statenlid in Noord-Holland en oud-lid van de raad van bestuur van de Rabobank Ralf Dekker.
Eind november stelde het bestuur van de JFVD een onderzoek in naar berichten in Het Parool over leden van de jongerenpartij, die antisemitische en homofobe berichten zouden hebben verstuurd in appgroepen. In mei had Forum voor Democratie drie jongeren geroyeerd vanwege rechtsextremistische uitingen, maar de krant kreeg nieuwe screenshots in handen van extreemrechtse uitingen in app-groepen.
Kwetsende grappen
De commissie heeft, zo staat er in het verslag, 227.718 appberichten bekeken in alle officiële appgroepen. Er is nadrukkelijk niet gekeken naar privé-appgroepen die niet aan de JFVD zijn gelieerd, aangezien die niet op redelijke wijze onder de verantwoordelijkheid van JFVD kunnen worden gerekend", aldus de onderzoekers. Er zijn 19 berichten gevonden die grensoverschrijdend waren, maar dat zou vooral om "kwetsende grappen en provocaties" zijn gegaan.
De commissie van onderzoek ziet geen reden voor nieuwe of aanvullende strafmaatregelen richting JFVD-leden.
De onderzoekers hebben ook nog gekeken naar het verhaal van een 23-jarige student die coördinator van de JFVD in Zuid-Holland werd, terwijl hij het nationaalsocialisme "de beste formule ooit" had genoemd. Er blijkt een fout te zijn gemaakt, staat in het rapport. Eigenlijk had deze student geschorst moeten worden, maar dat is niet gebeurd door een "ongelukkige naamsverwisseling." De schorsingsbrief was verstuurd naar een lid met dezelfde voornaam.
Van Haga en Dekker vinden dat de partij in mei "uitvoerig en volledig" onderzoek heeft gedaan naar rechtsextremistische berichten en dat de aanbevelingen voldoende zijn opgevolgd. "De commissie van onderzoek ziet geen reden voor nieuwe of aanvullende strafmaatregelen richting JFVD-leden", staat in het rapport.
Klachtencommissie
Er worden nog meer aanbevelingen gedaan: er moeten een appgroep-protocol en een zerotolerancebeleid komen. Sollicitanten moeten ook intensiever worden gescreend en de jongeren moeten een klachtencommissie instellen.
Verder is het advies om alle huidige officiële appgroepen op te heffen. "Niet omdat er erge dingen zijn gebeurd, maar om definitief af te rekenen met de beeldvorming."