Thierry Baudet

Bestuur jongerenvereniging FvD trekt zich tijdelijk terug om uitlatingen leden

Het bestuur van de jongerenvereniging van Forum voor Democratie (FvD) treedt tijdelijk terug. Dit is via Twitter bekendgemaakt. Aanleiding is de berichtgeving in Het Parool over leden van de jongerenpartij, die antisemitische en homofobe berichten hebben verstuurd in appgroepen.

Er is een onderzoekscommissie ingesteld en zolang het onderzoek duurt trekt het bestuur zich terug om "elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen." Het partijbestuur heeft met dit besluit ingestemd. Partijleider Baudet noemt op Twitter het besluit "uitstekend":

De jongerenafdeling van de partij JFVD zette gisteren een aantal coördinatoren uit hun functie en stelt een onderzoek in om te kijken "hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen." Het onderzoek wordt gedaan door Eerste Kamerlid Paul Cliteur, Tweede Kamerlid Van Haga en Olaf Ephraim, penningmeester van FvD.

De voorzitter van de JFVD, Freek Jansen, benadrukte in een schriftelijke verklaring "dat racisme en antisemitisch gedachtengoed geen plaats heeft in onze vereniging". Jansen staat nummer 7 op de kandidatenlijst van FvD.

Onacceptabele uitingen

Partijleider Baudet noemde de aanpak van de jongerenafdeling "een uitstekend optreden".

Maar vandaag maakten enkele vooraanstaande FvD-politici op sociale media hun ongenoegen duidelijk over deze aanpak. De Amsterdamse fractievoorzitter van FvD, Annabel Nanninga, vindt die niet ver genoeg gaan en eist dat de jongerenafdeling volledig wordt gesaneerd.

Europees Parlementslid Rob Roos zegt zelfs dat hij liever ziet dat de jongerenpartij wordt opgedoekt. "Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt", twittert hij.

Eerder dit jaar royeerde Forum voor Democratie al drie leden vanwege "onacceptabele uitingen" in whatsappgroepen. Drie andere leden werden toen geschorst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl