Hoogstandjes Malen en Ihattaren helpen PSV aan benauwde zege op Utrecht

Bekijk de samenvatting van PSV - FC Utrecht

PSV is er met de hakken over de sloot in geslaagd te winnen van FC Utrecht. De Eindhovenaren wonnen dankzij twee momenten van individuele klasse met 2-1 en stijgen naar plek twee in de eredivisie.

PSV had het flink lastig met FC Utrecht. Drie corners, dichter bij een treffer was de thuisploeg na een half uur spelen niet geweest. De bezoekers speelden prima en dachten na een kwartier zelfs op voorsprong te komen via Gyrano Kerk, maar de goal werd terecht geannuleerd vanwege buitenspel.

Malen & Ihattaren

Alle mogelijke onvrede over het gebrek aan aanvallende impulsen van PSV in de eerste 30 minuten, werd in de 7 minuten daarna echter naar de achtergrond verdrongen door twee momenten van pure klasse van eerst Donyell Malen en daarna Mohamed Ihattaren.

Gyrano Kerk baalt ervan dat zijn doelpunt is afgekeurd

Malen opende de score op inventieve wijze. De sluipmoordenaar van Eindhoven tikte een voorzet van Mario Götze achter zijn standbeen langs achter FC Utrecht-doelman Maarten Paes: 1-0.

Ook de 2-0 van Ihattaren was om in te lijsten. Het dit seizoen zo bekritiseerde PSV-talent krulde de bal acht minuten voor rust prachtig in de bovenhoek achter Paes.

Eerste sinds 21 december

Het was voor Ihattaren zijn eerste doelpunt sinds 21 december 2019. De creatieve middenvelder annex buitenspeler kende een zwakke seizoensstart, oogde te zwaar en werd door trainer Roger Schmidt zelfs enkele malen op de bank gezet.

Hij lijkt echter op de weg terug en met de relatie met Schmidt zit het ook wel goed, getuige de omhelzing tussen beiden na de treffer van Ihattaren.

Ihattaren straalde na afloop: 'Mijn lach is weer terug, dit had ik nodig':

Ihattaren na prachtgoal: 'Mijn lach is weer terug, dit had ik nodig'

Na die twee momenten van individuele klasse had PSV echter wederom zijn handen vol aan FC Utrecht. De Eindhovenaren werden steeds verder teruggedrongen en hadden dat deels te danken aan hun eigen trainer, die een voor een zijn sterren naar de kant haalde. Eerst Götze, vervolgens ook Ihattaren, Malen en Philipp Max.

Twintig minuten voor tijd viel de verdiende 2-1. Invaller Mimoun Mahi kreeg de bal na een klutssituatie per toeval voor zijn voeten en schoot raak. Mahi had PSV-doelman Yvon Mvogo even daarvoor ook al flink getest en kreeg zo'n tien minuten na de 2-1 een uitstekende kans op de gelijkmaker, maar de aanvaller miste de bal.

Schmidt ging na afloop onder meer in op zijn wisselbeleid:

Schmidt over wisselbeleid: 'We willen winnen, maar ook iedereen gezond houden'

PSV liep ver achteruit en kwam enkele malen goed weg, onder meer dus bij de kans van Mahi. Maar de thuisploeg kreeg tegelijkertijd ook ruimte om te counteren van FC Utrecht, dat vol overtuiging jacht op de gelijkmaker maakte.

Omdat Utrecht niet meer wist te scoren konden PSV en Schmidt na afloop lachen, maar met name omdat de club nu tweede staat. Over het vertoonde spel zal niemand in Eindhoven bijzonder tevreden zijn.