NOS Nieuws

Beide FNV-vicevoorzitters kandidaat voor opvolging Busker

Kitty Jong en Tuur Elzinga, de twee vicevoorzitters van de vakfederatie FNV, zijn beiden kandidaat voor het FNV-voorzitterschap. Op 10 maart kunnen de leden bepalen wie van hen Han Busker opvolgt als topbestuurder. Niek Stam, een doorgewinterde vakbondsleider uit Rotterdam, is door een externe sollicitatiecommissie afgewezen.

Busker maakte in september bekend geen tweede termijn als voorzitter te ambiëren.

Kitty Jong houdt zich bij de vakbond vooral bezig met zorg, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid en sociale zekerheid. Sinds 2017 is zij vicevoorzitter. Daarvoor was zij drie jaar PvdA-gemeenteraadslid in Weesp.

Zij wil zich dat de FNV zich meer in het maatschappelijke debat laat horen, bijvoorbeeld over discriminatie en vrouwenrechten.

Kitty Jong

Tuur Elzinga was namens de FNV hoofdonderhandelaar bij het overleg over een nieuw pensioenstelsel. Ook hij is sinds 2018 vicevoorzitter van de FNV. Daarvoor was Elzinga negen jaar Eerste Kamerlid voor de SP.

Elzinga vindt dat de vakbond zich meer moet richten op de middenklasse.

Tuur Elzinga

Niek Stam, al 25 jaar vakbondsleider in de Rotterdamse haven, wilde zich ook kandidaat stellen. Maar De Telegraaf meldt op basis van bronnen binnen de FNV dat Stam niet door de toetsingscommissie is gekomen. De FNV beperkt zich tot de mededeling dat "de kandidaten die niet op de uiteindelijke kandidatenlijst terecht zijn gekomen, in het proces een negatief advies hebben ontvangen van de onafhankelijke externe toetsingscommissie."

Busker: één termijn afgesproken

Busker trad in 2017 aan als voorzitter na het vertrek van Ton Heerts. Hij was toen de enige kandidaat die door de sollicitatiecommissie was voorgedragen. Twee anderen werden te licht bevonden.

"Toen mij 4 jaar geleden gevraagd werd om voorzitter te worden, heb ik gezegd dat ik dat met veel plezier wilde doen, en wel voor één termijn", zei Busker. "Aan die afspraak ga ik me houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl