Han Busker
NOS NieuwsAangepast

FNV-leden stemmen in met Han Busker als voorzitter

Han Busker is de nieuwe voorzitter van de FNV. De afgelopen weken konden ruim 1 miljoen FNV-leden stemmen op de nieuwe voorzitter. Er was maar één kandidaat. Naast Han Busker konden leden blanco stemmen.

Bijna 82.000 leden brachten een stem uit. Daarvan stemde 92 procent op Busker.

"Ik vind het geweldig dat meer dan tachtigduizend mensen gestemd hebben en ook een hele grote meerderheid daarvan heeft een positieve stem om mij uitgebracht. Ik ben er hartstikke trots op", zei Han Busker na de bekendmaking van de uitslag. "We zullen als FNV de komende tijd keihard aan de bak moeten, samen met onze leden. Daar gaan we voor."

Busker vindt dat linkse partijen op het gebied van arbeid en inkomen dichterbij de standpunten van de vakbond staan dan rechtse partijen. Busker zei dat zijn leden heel goed zelf kunnen kiezen. "Maar we attenderen hen er wel op dat ze niet naar alle mooie praatjes moeten luisteren en dat ze echt moeten kijken wat er in de programma’s staat."

Flexibilisering

Busker roept de politiek op om meer te doen tegen de flexibilisering van de arbeidsmarkt. "Mensen hebben een echte baan nodig, met zekerheid, koopkracht en kwaliteit." Hij wil onder meer dat flexwerk minder goedkoop wordt ten opzichte van vast werk. "Nu heb je bijvoorbeeld drie schilders op een steiger, waarbij er een werknemer is, de ander zzp'er en de derde een payroller. En ze hebben alledrie een ander kostenplaatje. Dat kan niet, ze schilderen dezelfde muur. Dus ik wil gelijk loon voor gelijk werk."

Eerder hadden twee andere kandidaat-voorzitters zich aangemeld voor de verkiezing, maar die werden door een sollicitatiecommissie te licht bevonden.

De 56-jarige Busker zit sinds begin vorig jaar in het FNV-bestuur. Daarvoor was hij voorzitter van politiebond NPB. Hij volgt Ton Heerts op die afgelopen mei bij de vakbond vertrok. Sindsdien heeft FNV drie vice-voorzitters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl