In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Fruitimporteur jarenlang afgeperst na cocaïnevondst, verdachten voor rechter

Bij de rechtbank in Arnhem staan vandaag en morgen vier verdachten terecht voor de afpersing van fruitbedrijf De Groot in Hedel. Door een blunder van het Openbaar Ministerie zijn 300 namen van (ex-)medewerkers in handen van criminelen gekomen. Sindsdien worden aanslagen gepleegd op hun woningen.

De bedreigingen begonnen in mei 2019 nadat medewerkers van De Groot in een lading bananen uit Zuid-Amerika 400 kilo cocaïne vonden. Dat was niet voor het eerst. In 2017 werd er ook al 12 kilo cocaïne gevonden in een lading fruit.

De advocaat van het bedrijf, Taco van der Dussen, vermoedt dat de smokkelaars erop hoopten dat ze de drugs ongezien van het terrein van De Groot konden weghalen. Volgens hem zijn bij het bedrijf sinds de eerste vondst verschillende veiligheidsmaatregelen genomen.

Het bedrijf meldde de vondst van de cocaïne bij de politie. Kort daarna kwamen de eerste dreigende sms'jes binnen. Er werd een bedrag van ruim een miljoen euro geëist als compensatie voor de in beslag genomen cocaïne. Als de eigenaren niet betaalden, zouden zij, hun familie of willekeurige (ex-)medewerkers worden geliquideerd. De eigenaar en zijn personeel vrezen sindsdien voor hun leven.

Het viertal dat moet voorkomen bij de rechtbank van Arnhem wordt ervan verdacht op de een of andere manier betrokken te zijn bij het versturen van dergelijke sms'jes naar het management van De Groot.

Dertien incidenten

De regio wordt al bijna anderhalf jaar geteisterd door incidenten. Zo werd er begin dit jaar een granaat gevonden bij een appartementencomplex in Kerkdriel, waar de zoon van een van de eigenaren van het bedrijf woonde.

De handgranaat in Kerkdriel

In de maanden daarna werden woningen van (ex)-medewerkers van de Groot in Tiel, Rosmalen, Breda en Kerkdriel beschoten. Het laatste incident is van twee weken geleden. Toen brandde een huis in Hedel volledig af. De bewoners, twee broers die vroeger bij De Groot hadden gewerkt, konden nog net op tijd uit het raam springen. Ze belandden met ernstige verwondingen in het ziekenhuis.

Vrienden van het duo hebben een crowdfunding opgezet. Het geld dat dat oplevert is bedoeld voor zaken die de verzekering niet dekt, maar ook voor levensonderhoud, zoals kleding, eten en drinken.

De woning van de broers na de brand

De reeks van incidenten onderstreept de ernst van een blunder van het Openbaar Ministerie. Vorig jaar november ontdekte het Brabants Dagblad dat een lijst met meer dan 300 namen van (ex-)medewerkers van De Groot was toegevoegd aan het strafdossier en daardoor in handen van de verdachten was gekomen.

Een inwoner van Hedel zegt daarover tegen Omroep Gelderland: "Alle personen bij wie deze terreur heeft plaatsgevonden, hebben ófwel bij De Groot gewerkt, of ze zijn er kort geleden vertrokken. Het lijkt wel alsof ze die lijst die toen in het dossier is terechtgekomen nu nog steeds aan het afwerken zijn."

Volgens advocaat Van der Dussen staan alle tot nu toe getroffen adressen op de lijst en maken medewerkers van de fruitimporteur zich grote zorgen. ''Iedereen is geschrokken en bezorgd."

Verdachten uit regio Utrecht

De vier verdachten die nu voor de rechter staan, komen allemaal uit Utrecht en omgeving. Twee van hen, Ali G. (35) en Ali I. (33), worden door justitie gezien als 'vrienden', waarbij G. wordt gezien als het brein. Beide mannen zouden al eerder betrokken zijn bij afpersingszaken.

De derde verdachte is volgens justitie "een essentiële schakel". Hij zou onder meer het bitcoinadres hebben geregeld waarop De Groot moest betalen. De vierde verdachte lijkt een minder prominente rol te hebben gespeeld.

Advertentie via Ster.nl