Oranje-handbalsters verspelen riante voorsprong en buigen voor Servië

Nederland onderuit tegen Servië in openingswedstrijd EK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben de eerste wedstrijd op het EK verloren nadat de ploeg grote delen van de wedstrijd een ruime voorsprong had genoten. Oranje stond met 22-16 voor, maar verloor uiteindelijk met 25-29 van Servië.

Een dag later dan gepland stonden de handbalsters van Nederland en Servië tegenover elkaar voor hun eerste duel op het EK handbal. De wedstrijd stond aanvankelijk voor vrijdagavond op het programma, maar werd uitgesteld vanwege twee coronagevallen bij tegenstander Servië.

De eerste minuten van de wedstrijd ging het gelijk op tussen Oranje en Servië, maar na een kwartier spelen kwam Nederland, dat op een EK of WK nog nooit verloor van Servië, op stoom.

Lois Abbingh trefzeker voor Oranje

Tess Wester was met een aantal katachtige reddingen belangrijk voor de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade en aan de andere kant van het veld waren onder anderen Lois Abbingh, Danick Snelder en Laura van der Heijden trefzeker. Halverwege stond het 15-9 voor Nederland.

Blessure Lekic

Servië moest het in de tweede helft doen zonder Andrea Lekic, die twee keer gescoord had in de eerste helft. De 33-jarige Servische ging vlak voor rust door haar enkel en moest per brancard het veld verlaten.

Nederland begon de tweede helft sterk, maar gaf binnen een paar minuten de ruime voorsprong uit handen. De Servische handbalsters kwamen terug van 22-16 en namen zelfs een voorsprong (22-23). Oranje bleef kansen missen en kwam niet meer in de wedstrijd.

De Servische keepster Jovana Risovic ontpopte zich tot uitblinkster. Onder anderen Abbingh vond Risovic op haar weg bij een zevenmeterworp. Servië wist het doel nog wel te vinden en won met 29-25.

Handbalster Snelder na nederlaag Oranje: 'Raar dat het zo kan omslaan'

"Dit is heel zuur", was de reactie van Snelder na de nederlaag. "De eerste dertig minuten zag je aan ons dat we er klaar voor waren, dat we echt zin hadden om aan het toernooi te beginnen. We voelden ons supergoed. Daarom vind ik het ook zo raar dat het zo kan omslaan en dat we daar ook geen antwoord op hadden."

Vaker slechte start

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse handbalsters slecht beginnen aan een groot toernooi. Op de zes vorige titeltoernooien werd vier keer de openingswedstrijd verloren.

Oranje staat na het verlies op de laatste plaats in groep C. Zondagavond om 18.15 uur staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Dan is Kroatië de tegenstander.

Bekijk in de carrousel de stand in de groep van Nederland en het programma van Oranje op het EK handbal:

• NOS
    De stand in groep C van het EK handbal
  • NOS
    Het programma van Nederland op het EK handbal

Snelder verwacht dat de wedstrijd tegen Servië nog wel even geëvalueerd gaat worden. "Hier zal nog het een en ander over gezegd gaan worden, denk ik."

"Ik hoop dat we morgen een beetje de tijd hebben om dit af te sluiten", vervolgde Snelder. "We moeten snel proberen de focus te leggen op de volgende wedstrijd. Ik verwacht een sterke tegenstander."