NOS NieuwsAangepast

Commissie onderzoekt ruzie SP en communistische jongeren

De partijraad van de SP stelt een speciale commissie in voor een onderzoek naar de relatie tussen de SP en de jongerenafdeling Rood. Dat is de uitkomst van een intern overleg over het hoogopgelopen conflict over het royement van zes radicale jonge leden, vanwege hun betrokkenheid bij het Communistisch Platform.

Het partijbestuur ziet hen als "geradicaliseerde zolderkamercommunisten" en heeft hen daarom uit de partij gezet. De partijraad stemde daar gisteravond laat mee in, net als met het opschorten van de steun aan de jongerentak. Daarmee wordt die in feite afgestoten.

De afgelopen dagen was het conflict steeds hoger opgelopen. Een aantal jongeren uit Rood beschuldigt het partijbestuur ervan dat het computervredebreuk en "Stasi-praktijken" heeft gepleegd om erachter te komen om welke leden het ging.

Volgens voorzitter van de SP Jannie Visscher is dat niet het geval. "Nadat er signalen binnen waren gekomen hebben wij uit openbare bronnen kunnen opmaken om wie het gaat", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

De commissie laat weten te onderzoeken "hoe deze situatie heeft kunnen ontstaan, of de huidige spelregels van Rood/SP goed zijn nageleefd en of er een noodzaak is die spelregels aan te passen". Uiterlijk 1 mei 2021 presenteert de commissie de resultaten. Ook wordt er gekeken hoe het Communistisch Platform zo veel voet aan de bodem heeft kunnen krijgen in de jongerenorganisatie, vertelt de SP-voorzitter.

Geldkraan dicht

Eerder had de partijraad van de SP de financiële ondersteuning van Rood al stopgezet. Dit omdat er leden in het bestuur zitten die geen lid zijn van de SP "en dat is totaal in strijd met de spelregels", vertelt Visscher. Ook wil Rood geen afstand nemen van het Communistisch Platform, "een partij binnen een partij met doelstellingen die haaks staan op wat de SP wil".

Om toch ruimte te bieden aan jongeren die actief willen zijn binnen de SP heeft de partijraad per direct budget vrijgemaakt om een jongerencoördinator aan te stellen. Die gaat jongeren en afdelingen ondersteunen bij het organiseren van activiteiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl