EU-onderhandelaar Barnier was de hele week met zijn team in Londen ANP

De brexit-onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk waarin onder meer een handelsakkoord zou worden besproken zijn opgeschort. De twee onderhandelaars, Michel Barnier voor de EU en David Frost voor het Verenigd Koninkrijk, zijn het niet eens geworden over de voorwaarden van een overeenkomst.

In een verklaring op Twitter zegt Barnier dat de verschillen op enkele cruciale punten nog te groot zijn en dat er daarom "een pauze" is ingelast.

Barnier en Frost gaan hun politieke bazen inlichten over de stand van de onderhandelingen, die deze week in Londen onder hoogspanning werden gevoerd. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Boris Johnson spreken elkaar vervolgens zaterdagmiddag over de stand van zaken.

De druk op de brexit-onderhandelingen neemt met de dag verder toe, omdat het Verenigd Koninkrijk in januari zonder nadere afspraken de EU verlaat als er geen deal ligt. Dat heeft ingrijpende gevolgen op alle gebieden voor de relatie tussen de Britten en de unie. Het betekent onder meer dat beide partijen terugvallen op handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO en er op veel producten importheffingen komen.

Als de onderhandelaars er wel in slagen een akkoord te bereiken is het ook heel kort dag doordat er dan nog allerlei stappen moeten worden gezet, zoals goedkeuring door het Europees Parlement.

Het Verenigd Koninkrijk is formeel in januari dit jaar uit de EU gestapt, maar dit was een overgangsjaar en de Britten moeten zich nog tot het het einde van het jaar houden aan EU-regels.

STER reclame