President Trump AFP

"Dit is misschien wel de belangrijkste toespraak die ik ooit heb gehouden." Met die woorden richtte de Amerikaanse president Trump zich via socialemediakanalen tot het volk om 46 minuten lang onbewezen klachten over stembusfraude te herhalen.

"Dit gaat over honderdduizenden stemmen. Dit zijn aantallen die niemand ooit eerder gezien heeft", hield Trump vol. "We hebben tienduizenden stemmen meer dan we nodig hebben om te winnen in de benodigde staten."

Trump: 'Het is statistisch onmogelijk dat ik heb verloren'

Het was het langste commentaar van president Trump tot nu over de door hem verloren presidentsverkiezingen van 3 november. De rede was door zijn campagneteam opgenomen in het Witte Huis. Fox News noemde het opmerkelijk dat er geen pers was bij de opnames en journalisten er zelfs geen aankondiging van hadden gekregen.

Trump trok zonder bewijzen te leveren wederom van leer tegen het gebruik van poststemmen en stemmachines en viel rechters en media aan omdat ze hem geen gelijk geven. Ook beklaagde hij zich over de lengte van het stemproces, dat vanwege de coronacrisis anders was dan voorgaande jaren.

"Vroeger hadden we een verkiezingsdag, maar nu hebben we dagen, weken, maanden. En er gebeuren veel slechte dingen in die belachelijke periode."

'Geraaskal'

Amerikaanse media vellen een hard oordeel over Trumps klaagzang. The New York Times spreekt van geraaskal, volgens persbureau AP bewijst het betoog dat Trump "steeds meer de realiteit kwijtraakt". De Washington Post noemde het een "aanval op de democratie vanuit het Witte Huis".

Alle media wijzen erop dat Trumps eigen minister van Justitie dinsdag nog gezegd heeft dat er "geen fraude is gevonden die de uitslag van de verkiezingen kan beïnvloeden". Joe Biden won overtuigend met 306 kiesmannen tegen Trumps 232 en kreeg bijna zeven miljoen stemmen meer.

Dinsdag deed een kiesfunctionaris uit Georgia nog een emotionele oproep aan Trump om zijn ondermijnende opmerkingen te stoppen. "Er gaan slachtoffers vallen. Er gaat iemand neergeschoten worden. Er gaat iemand gedood worden", waarschuwde Gabriel Sterling, een Republikein.

Hij zei dat een jonge medewerker die een stemmachine uitlas doodsbedreigingen had gekregen omdat men in het routineklusje kiesmanipulatie had gezien. "Ik heb een strop gezien met zijn naam erop. Dat zou niet moeten", aldus Sterling. "Meneer de president, u heeft deze daden of deze taal niet veroordeeld. Dat moet u wel doen. Toon leiderschap."

De oproep van Sterling:

Verkiezingscoördinator Georgia: 'Het is allemaal te ver gegaan, het moet stoppen'

Ondanks de oproep herhaalde Trump ook in zijn nieuwe toespraak aantijgingen tegen het bedrijf achter de stemmachines, Dominion. Volgens hem kunnen de apparaten duizenden stemmen voor hem hebben overgezet naar Biden. De topman van het bedrijf is ondergedoken wegens bedreigingen.

Volgens Trump was het allemaal een onderdeel van het plan van zijn tegenstanders om zijn verkiezing van 2016 ongedaan te maken. "Het was een hel."

"Ik vind het niet erg om een verkiezing te verliezen, maar dan moet het wel eerlijk gebeuren", aldus Trump. "Deze verkiezing was doorgestoken kaart en iedereen weet het."

STER reclame