AFP
NOS Nieuws

Trump ontslaat hoofd van toezichthouder na weerspreken verkiezingsfraude

De Amerikaanse president Trump heeft het hoofd van de afdeling die verantwoordelijk is voor toezicht op veilige verkiezingen ontslagen.

Chris Krebs gaf volgens Trump een "hoogst onzorgvuldige" verklaring over de recente presidentsverkiezingen. Daarom heeft hij besloten hem per direct te ontslaan, twitterde hij.

Ergernis in Witte Huis

Krebs weersprak de afgelopen dagen geregeld claims over verkiezingsfraude. Volgens Trump is er juist wel massaal gefraudeerd tijdens de verkiezingen, waardoor in zijn ogen zijn Democratische tegenstrever Joe Biden onterecht is uitgeroepen tot verkiezingswinnaar.

Vorige week plaatste de Cybersecurity & Infrastructure Security Agency van Krebs op de eigen site al een bericht dat er geen bewijs was dat er stemmen zijn verwijderd, verloren gegaan of vervangen zijn. Het agentschap, in 2018 opgericht na de ophef rond de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016, sprak zelfs van de veiligste verkiezingen ooit.

Ook richtte Krebs een website op, Rumor Control, waar onjuiste beweringen en andere desinformatie over de verkiezingen werden ontkracht. Hij zou daarmee kwaad bloed hebben gezet in het Witte Huis. Krebs had eerder al tegen naaste medewerkers gezegd erop te rekenen dat hij ontslagen zou worden.

Kort na zijn ontslag twitterde Krebs dat hij het een eer vond om zijn land te dienen. "We hebben het goed gedaan", twitterde hij.

Ondertussen startte in Pennsylvania, waar Biden won, een van de rechtszaken die Trumps campagneteam heeft aangespannen om de verkiezingsuitslag aan te vechten. De rechter in de staat leek in een hoorzitting sceptisch te staan tegenover de argumenten van Trumps persoonlijke advocaat Giuliani.

"Eigenlijk vraagt u deze rechtbank om 6,8 miljoen stemmen ongeldig te verklaren, waardoor u elke kiezer in Pennsylvania de stem ontneemt. Kunt u mij vertellen hoe zo'n uitkomst te rechtvaardigen is?", zei de rechter tegen Giuliani.

Giuliani herhaalde in de rechtszaal dat er sprake was van systematische verkiezingsfraude, maar onderbouwde dat niet met concreet bewijs. De rechter doet later uitspraak.

Verder diende er een zaak bij het Hooggerechtshof van Pennsylvania. Dat hof oordeelde dat de kiesraad in Philadelphia, de grootste stad van Pennsylvania, correct heeft gehandeld door waarnemers van de Trump-campagne op afstand te houden bij het tellen van de stemmen.

Uitstel in Michigan

In Michigan, een andere staat die door Biden werd gewonnen, lukte het Republikeinen de validatie van de uitslag in Wayne County voor korte tijd te blokkeren. Zij baseerden zich daarbij op onregelmatigheden bij een aantal poststemmen.

Biden versloeg Trump ruim in Wayne County, waarin onder meer de stad Detroit ligt. De Republikeinen werd na hun poging de validatie uit te stellen uit allerlei hoeken verweten de wens van de kiezer te negeren. Het uitstel ging daarna van tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl