Joshua Wong (rechts) en Ivan Lam bij het overbrengen van de gevangenis naar de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen voor Hongkongse oppositieleden vanwege protesten

In Hongkong zijn drie oppositieleden en activisten veroordeeld tot celstraffen. De twintigers stonden voor de rechter, omdat ze anderhalf jaar geleden betrokken waren bij protesten tegen de inmenging van de Chinese regering in de stadstaat.

De bekendste activist, Joshua Wong (24), kreeg 13,5 maand cel opgelegd. Agnes Chow (23) werd veroordeeld tot tien maanden en Ivan Lam (26) tot zeven maanden. "Het is een stevig vonnis", zegt correspondent Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal.

Zowel Wong, als Chow en Lam bekenden schuld voor hun betrokkenheid bij de organisatie van een ongeoorloofd protest in juni 2019. De rechter legde daarom lagere straffen op. Naast de organisatie van het protest zijn de straffen ook voor de deelname eraan en het aanzetten van anderen om dat ook te doen.

Groeiende invloed China

Op 17-jarige leeftijd was Wong al een van de prominente figuren van het zogenoemde parapluprotest in 2014. In 2017 en 2018 kreeg hij celstraffen opgelegd voor zijn rol in de demonstraties. "Het is de vierde keer dat hij achter de tralies terechtkomt", zegt Den Daas. "Er lopen in totaal zes aanklachten tegen hem."

Bekijk hieronder het gesprek dat correspondent Sjoerd den Daas vorig jaar zomer had met Joshua Wong:

Activist Joshua Wong: 'Het is nu één land, anderhalf systeem'

Hongkong was tot 1997 een Britse kolonie. Sindsdien hoort de stad weer bij China, maar wel met een eigen economisch systeem en meer democratische vrijheden. Sinds maart vorig jaar wordt er massaal gedemonstreerd tegen de groeiende invloed van China. Op het hoogtepunt deden ongeveer twee miljoen mensen mee aan een van de protesten, die geregeld gewelddadig verliepen.

Deze zomer voerde de Chinese overheid een omstreden veiligheidswet in voor Hongkong. Het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten zijn in Hongkong door die wet verboden. Met de nieuwe veiligheidswet wil Peking een einde maken aan de onrust in Hongkong.

'Erg gefrustreerd'

"Ik denk dat Peking met het pakken van deze grote activisten ook echt een boodschap wil sturen naar de mensen in Hongkong", zegt Den Daas. "'Kijk uit wat je doet', 'Haal het niet in je hoofd om je te misdragen' en 'Ga vooral niet de straat op'. Op dit moment denk ik dat er nog geen grootschalige protesten zullen komen."

Den Daas denkt dat de angst nog te groot is, onder meer vanwege de coronaregels. Toch zullen Hongkongers op termijn weer de straat op gaan, zegt hij. "Ze zijn hier erg gefrustreerd over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl