Hoogste rechter Hongkong schrapt celstraf leiders Paraplu-revolutie
De hoogste rechter in Hongkong heeft de celstraffen voor drie jonge burgerrechtenactivisten teruggedraaid. De drie kregen in hoger beroep in augustus zes tot acht maanden cel voor hun rol in het ontstaan van de zogenoemde Paraplu-revolutie, maar de opperrechter vindt die straf te streng.
Nathan Law (24), Agnes Chow (27) en Joshua Wong (21) hebben in het najaar ongeveer twee maanden in de cel gezeten. Sinds november zijn ze op borgtocht vrij.
Chow en Wong hadden in eerste instantie van de rechter een taakstraf gekregen, die ze al hebben uitgevoerd. Law kreeg een voorwaardelijke celstraf. Die vooroordelingen blijven wel staan.
Mogelijk zullen meer en meer activisten worden opgesloten vanwege dit wrange vonnis.
De opperrechter waarschuwde in zijn vonnis dat voor toekomstige ordeverstoorders wél strengere straffen gelden. "Hongkong is een vreedzame samenleving en elementen die wanorde of geweld veroorzaken, moeten worden afgeschrikt."
Die opmerking boezemde studentenleider Wong angst in. "Dit is geen reden voor felicitaties of een feestje. Mogelijk zullen meer en meer activisten worden opgesloten vanwege dit wrange vonnis. We roepen mensen op om te blijven strijden voor democratie."
Gele paraplu
Het drietal was veroordeeld voor de bestorming van een binnenplaats bij het regeringscentrum in september 2014. Dat moment wordt gezien als het begin van een massaal pro-democratieprotest dat de stad wekenlang in zijn greep had, totdat de politie ingreep.
De (gele) paraplu werd het symbool van de beweging. Dat kwam voort uit het politie-optreden: betogers gebruikten aanvankelijk hun paraplu om zich tegen de pepperspray van de oproerpolitie te beschermen.
Ze hekelden de veronderstelde inmenging van de centrale overheid in Peking in het bestuur van Hongkong en vrezen dat dat de Hongkongse burgerrechten daarmee worden bedreigd.
In de stadsstaat gelden veel meer vrijheden dan in de rest van China. Het zijn de overblijfselen van de tijd dat Hongkong een Britse kolonie was. Bij de overdracht aan China in 1997 werd afgesproken dat Hongkong nog vijftig jaar een eigen grondwet, eigen politiek en een eigen rechtssysteem mocht houden.