Agenten slepen een demonstrant weg bij de demonstratie tegen het wetsvoorstel, zaterdag in Parijs
NOS Nieuws

Omstreden Frans wetsvoorstel over filmen politieoptreden omgegooid

Het Franse parlement past het omstreden wetsvoorstel aan, waarin het tonen van opnamen van politieoptreden onder bepaalde omstandigheden wordt verboden. De steen des aanstoots, artikel 24, wordt herschreven, zei de fractievoorzitter van de grootste regeringspartij in een persconferentie.

Het artikel moest de privacy en veiligheid van agenten beschermen. Dat hoopte de regering te bereiken door een verbod in te stellen op het uitzenden van beelden die agenten herkenbaar weergeven en hen door publicatie ervan in gevaar brengt.

Critici binnen en buiten het parlement zagen het artikel als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ze vinden dat het publiceren van dit soort beelden juist kan helpen in de strijd tegen onnodig politiegeweld.

Een bewakingscamera filmde de mishandeling van muziekproducent Michel Zecler op 21 november in Parijs

Dat bleek ook vorige week. Vier agenten zijn aangeklaagd, nadat er videobeelden waren opgedoken waarop te zien is dat ze een zwarte man mishandelen in een opnamestudio in Parijs. Ook president Macron sprak er zijn afschuw over uit.

Zaterdag gingen in Parijs en andere Franse steden meer dan 100.000 mensen de straat op om tegen artikel 24 te demonstreren en ook tegen politiegeweld in het algemeen. Alleen al in Parijs waren het er 46.000.

De aanpassing van het omstreden artikel is besproken met president Macron. Correspondent Frank Renout ziet het als een knieval van Macron dat het artikel onder druk van de publieke opinie wordt herschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl