Franse agenten arresteren een demonstrant van Extinction Rebellion
NOS Nieuws

Frans parlement stemt in met verbod op fotograferen en filmen agenten

In Frankrijk heeft een ruime meerderheid van het parlement ingestemd met een verbod op het kwaadwillig verspreiden van foto's en filmpjes met daarop herkenbare politieagenten. Als de verspreider de bedoeling heeft een agent schade te berokkenen wordt dat voortaan als misdrijf beschouwd. Op een overtreding staat maximaal een jaar gevangenisstraf en een boete van 45.000 euro.

Tegenstanders noemen het verbod een aantasting van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. In Parijs gingen zaterdag nog duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de wet. Volgens de regering is de wet nodig om "hen te beschermen die ons beschermen". Agenten in Frankrijk waren de afgelopen tijd steeds vaker doelwit van bedreigingen en geweld.

Als tegemoetkoming aan de critici beloofde premier Castex de wet te laten toetsen door de Grondwettelijke Raad. Ook de Europese Commissie in Brussel kan onderzoeken of de nieuwe wet indruist tegen Europese regels. De EC benadrukte onlangs nog dat het in crisistijden "belangrijker dan ooit" is dat de pers niet wordt belemmerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl