AFP

Voor de zestiende zondag op rij zijn in Wit-Rusland mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Loekasjenko. Volgens mensenrechtenorganisatie Viasna zijn minstens 385 betogers opgepakt. De politie in Minsk spreekt van zeker 250 arrestaties in de hoofdstad.

De wekelijkse protestmars werd omgedoopt in de 'Burenmars'. Op spandoeken stonden teksten als 'elke buur tegen de dictator' en 'ga weg rat!'. De betogingen vonden voornamelijk in buitenwijken van Minsk plaats, met het idee dat de veiligheidstroepen moeilijker controle kunnen krijgen over een verspreid protest. Voorheen concentreerde de demonstraties zich in de stadscentra.

Voor het eerst sinds het begin van de protesten daalde de temperatuur in Minsk onder het vriespunt, maar dat weerhield de betogers er dus niet van de straat op te gaan. De omvang van het protest is onduidelijk in te schatten, mede doordat veel journalisten zijn gearresteerd en buitenlandse collega's de toegang tot het land worden ontzegd.

Op deze beelden valt te zien dat in een voorstad van Minsk het protest wordt opengebroken met waarschuwingsschoten en traangas:

Net als tijdens eerdere protesten werd het internet platgelegd en de metro grotendeels stilgelegd. In Telegramgroepen wordt gemeld dat de elektriciteit in enkele wijken is afgesloten.

Het staatspersbureau Belta maakt geen melding van de protesten van vandaag. Wel schrijft de nieuwsdienst dat president Loekasjenko een ijshockeywedstrijd met 8-3 heeft gewonnen.

Wit-Russische oproerpolitie in de straten van Minsk EPA

Het is al sinds augustus onrustig in Wit-Rusland, nadat zittend president Loekasjenko de presidentsverkiezingen tot winnaar van de verkiezingen was uitgeroepen. De stembusgang verliep frauduleus, volgens de oppositie en onder meer de Europese Unie. Zij zien oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja als de winnaar van de verkiezingen. Bij protesten zijn naar schatting bijna 20.000 mensen aangehouden en meerdere doden gevallen.

Het Duitse blad Der Spiegel heeft vandaag een interview gepubliceerd met de gevangengenomen oppositieleider Maria Kolesnikova. Vanuit de gevangenis schreef zij aan het tijdschrift dat het regime van Loekasjenko "alle wetten overtreedt". De dialoog met de president aangaan is volgens haar nutteloos, zolang politiek gevangenen niet worden vrijgelaten.

Nieuwsuur legt in deze video uit hoe stevig Loekasjenko nog in het zadel zit:

STER reclame