Tichanovskaja ontmoette premier Rutte in het Torentje ANP

De Wit- Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is in Nederland. Ze sprak vanmiddag met premier Rutte en ontmoette 100 Wit-Russen die in Nederland wonen.

Tichanovskaja ontvluchtte Wit-Rusland na de omstreden presidentsverkiezingen, die werden gevolgd door nog altijd voortdurende protesten. Ze vroeg Rutte om meer steun voor de oppositie bij haar protest tegen het regime van Aleksandr Loekasjenko. Ze hoopt dat Nederland de druk op de president opvoert.

Rutte zegde toe te willen helpen, zei ze na het gesprek:

Tichanovskaja over Rutte: 'Hij heeft toegezegd ons te helpen'

In Nederland wonen zo'n 1500 Wit-Russen. Tichanovskaja had in Amsterdam een ontmoeting met 100 van hen bij de Stopera. Sommigen kijken al een tijd naar het bezoek uit, zoals Julia Bohintsava-Brouwers en Tasja Arlova. Beiden geloven dat het onmogelijk is de protestbeweging die na de verkiezingen opgang kwam nog te stoppen.

De twee Wit-Russische vrouwen spraken over hun bewondering voor Tichanovskaja, daarna ontmoetten ze de oppositieleider:

Wit-Russen in Nederland ontmoeten Tichanovskaja: 'Voor mij is ze een heldin'

Morgen spreekt Tichanovskaja met minister Blok van Buitenlandse Zaken. Ze maakt een tournee langs Europese landen om de druk uit te oefenen op Loekasjenko. Mogelijk gaat ze ook vragen om meer sancties tegen het regime in Wit-Rusland.

Nederland steunt de strijd van de Wit-Russische oppositie. De Europese Unie erkent de zege van verkiezingszege van Loekasjenko niet. Hij wordt ook niet erkend als staatshoofd. De EU heeft sancties ingesteld tegen meer dan vijftig leden van het regime.

STER reclame