Programmamaker Ewout Genemans in gesprek met de ouders van Nicky Verstappen
NOS NieuwsAangepast

Documentaire zaak-Nicky Verstappen mag worden uitgezonden

Een RTL-documentaire over de zaak Nicky Verstappen mag vanavond worden uitgezonden. Dat heeft de rechtbank in een kort geding besloten.

De documentaire geeft een inkijkje in de zoektocht van de politie en begint bij het punt dat een dna-onderzoek wordt opgezet. Jos B., die vorige week is veroordeeld in de zaak, spande een kort geding aan omdat hij niet wil dat de documentaire vanavond op tv komt.

Jos B. wordt in de documentaire als dader neergezet, vindt zijn advocaat Gerald Roethof. Hij wijst erop dat zijn cliënt in hoger beroep is gegaan. In een uitzending van talkshow Beau over de documentaire wordt volgens de advocaat drie keer 'dader' gezegd als het over Jos B. gaat en dat tast volgens hem zijn persoonlijke levenssfeer aan.

RTL zegt dat in de docu in algemene termen over de zaak wordt gesproken. Ook wordt Jos B. alleen met een balkje getoond en altijd 'verdachte' genoemd. Ook zit er geen nieuw beeld van hem in de documentaire en zijn er geen onderzoeksdossiers ingezien.

Als dat inderdaad het geval is, mag de documentaire worden uitgezonden, oordeelt de rechter. De 'onschuldpresumptie' moet in de docu overeind blijven. Dat wil zeggen dat een verdachte een verdachte blijft zolang hij niet is veroordeeld. Omdat B. in hoger beroep is gegaan, is hij nog steeds verdachte. "Vanavond is deel 1 van de documentaire", zegt verslaggever Jeroen de Jager. "Dan zal blijken of RTL aan die voorwaarden heeft voldaan, anders zou er een nieuw kort geding kunnen komen."

Programmamaker Ewout Genemans maakte de tweedelige documentaire voor RTL. Hij volgde het politieonderzoek van dichtbij. Hij was niet bij het verhoor van B., maar mocht de rechercheur na afloop wel vragen hoe het was gegaan. Tegen het AD zegt hij: "Het ging me ook om hoe politiemensen dat persoonlijk hebben ervaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl