ANP
NOS Nieuws

Familie Nicky Verstappen is opgelucht, maar blijft met vragen zitten

De familie van Nicky Verstappen is blij met de uitspraak van de rechtbank in Maastricht. Die veroordeelde Jos B. vandaag tot 12 jaar cel voor het ontvoeren en seksueel misbruiken van de 11-jarige Nicky in 1998. Daar komen 6 maanden gevangenisstraf bij vanwege het bezit van kinderporno.

De moeder van Nicky, Berthie Verstappen, zei na de uitspraak dat zij, haar man Peter en dochter Femke opgelucht zijn. "Het is voor ons natuurlijk nooit genoeg. Maar de rechtbank heeft er wel voor gezorgd dat we nu een dader hebben, en geen verdachte."

Dat de rechtbank B. geen tbs heeft opgelegd, wat het Openbaar Ministerie wel had geëist, vindt de familie Verstappen jammer. "Dat hadden we wel gehoopt." Maar we zijn hier toch blij mee", aldus moeder Berthie. "We hebben een dader en we waren er ook zeker van dat hij dat moest zijn."

Toch zal de familie nooit een punt kunnen zetten achter de zaak, omdat ze nog steeds niet weten wat er in de zomer van 1998 precies is gebeurd op de Brunssummerheide. Dat B. niet wil praten, nemen ze hem zeer kwalijk:

De familie van Nicky Verstappen is blij met veroordeling, maar blijft met vragen zitten

De advocaat van Jos B., Gerald Roethof, heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechter. Volgens hem is diens uitspraak "zeer wankel" en is de rechter veel te kort door de bocht gegaan. "Dit vonnis klopt eigenlijk op alle onderdelen niet."

Volgens Roethof zijn er veel overwegingen die in hoger beroep opnieuw getoetst moeten worden, zoals de redeneringen van de rechtbank over het seksueel misbruik. Die oordeelde vandaag dat B. Nicky voor diens dood heeft misbruikt. B.'s dna-sporen op de onderbroek van de 11-jarige jongen wijzen op "gerichte handelingen met een seksueel motief", aldus de rechtbank.

Maar Roethof zegt dat de rechtbank wat dit betreft te veel de visie van het Openbaar Ministerie heeft gevolgd:

Advocaat: Jos B. wil in hoger beroep

Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, zegt in een reactie op het aangetekende hoger beroep dat het hem niet zo veel kan schelen wat Roethof van de uitspraak vindt. "Als ik meneer Roethof was, zou ik stilletjes naar Amsterdam rijden en een weekend lang mijn mond houden."

De Vries toont zich verder tevreden over de rechterlijke uitspraak, die hij "afgewogen" en "misschien wel het maximaal haalbare" noemt. "En de rechter heeft ook nog duidelijk gemaakt dat de proceshouding van B. hem heeft gestoord. Dat was ook belangrijk voor de familie."

Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of het in hoger beroep wil in de zaak tegen Jos B.:

Het OM bestudeert het vonnis, overweegt hoger beroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl