NOS Voetbal

Ajax ontdoet zich met speels gemak en fraaie goals van Emmen

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - Ajax

Een bijzonder effectief en frivool spelend Ajax heeft op bezoek bij FC Emmen zonder al te veel moeite de koppositie in de eredivisie verstevigd. In Emmen werd het uiteindelijk 5-0 voor de Amsterdammers. Dankzij de zege heeft Ajax nu 42 keer gescoord in de eerste tien eredivisieduels, een clubrecord.

Zonder de geblesseerde Daley Blind, die woensdag uitviel in het Champions League-duel met FC Midtjylland, was het voor beide ploegen in het begin even aftasten.

Pas nadat gelegenheidslinksback Sean Klaiber de eerste kansen had gekregen, nam Ajax de regie stevig in handen en fungeerde Emmen nog enkel als speelbal. Na de 0-1 van Davy Klaassen, die na een mooi opgezette aanval de bal via het been van Miguel Araujo over doelman Felix Wiedwald heen zag gaan, was de ban gebroken.

Davy Klaassen juicht na zijn goal tegen FC Emmen

Ajax bleef in het vervolg van de eerste helft heer en meester op het Emmense kunstgras en dat leverde nog twee fraaie goals op.

Bij de 0-2 was Klaassen de aangever. De middenvelder lepelde de bal achter de defensie van Emmen, waar Zakaria Labyad opdook om de bal in een keer in de kruising te schieten. Ook de 0-3 was een fraaie. Antony bracht de bal strak voor het doel, waar Lassina Traoré klaarstond om al vallend de derde van de avond binnen te werken.

Emmen stelde daar weinig tot niets tegenover en wist in de hele wedstrijd geen enkele goede, uitgespeelde kans te creëren.

Ajax voetbalt simpel verder

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Ajax bleef de bovenliggende partij, ook al nam het wat gas terug. Toch wisten de Amsterdammers nog twee keer het net te vinden.

Na gevaarlijke schoten van David Neres en Klaiber was het even later Ekkelenkamp die met een frommelgoal de 0-4 aantekende. Quincy Promes stond aan het eind van een vloeiende aanval en tikte simpel de 0-5 binnen.

Het gaf Ajax-trainer Erik ten Hag de gelegenheid enkele spelers wat rust te gunnen met het oog op de Champions League-confrontatie in en tegen Liverpool op dinsdagavond.

Ook bood hij Jong Ajax-speler Devyne Rensch de gelegenheid zijn officiële debuut te maken. Het was het tweede succesje voor de 17-jarige verdediger in korte tijd. Eerder deze maand werd hij verkozen tot het grootste talent van de jeugdopleiding, waarvoor hij de Abdelhak Nouri-trofee in ontvangst mocht nemen.

Door de zege op Emmen heeft Ajax nu 27 punten uit tien duels. Vitesse, Feyenoord en PSV volgen met respectievelijk 22, 21 en 20 punten. Die drie ploegen komen zondag nog in actie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl