NOS Voetbal

Ajax 25 jaar na wereldbekerglorie: 'Wij zijn de beste... van de wereld!'

Samenvatting wereldbeker 1995: Ajax verslaat Grêmio na strafschoppen

Ajax treedt vanavond in een leeg stadion De Oude Meerdijk aan tegen FC Emmen, maar precies 25 jaar geleden vormde het met bijna 60.000 toeschouwers gevulde National Stadium in Tokio het decor voor een optreden van de Amsterdamse club.

Inzet: de wereldbeker voor clubteams. Tegenstander: het Braziliaanse Grêmio.

Snipperdag of spijbelen

De vliegreis van de selectie van Ajax naar Japan had liefst elf uur geduurd, dus stapten de meeste spelers in Tokio met een slaperig hoofd uit het toestel. Trainer Louis van Gaal had de vlucht benut om zich te verdiepen in het scoutingsrapport over Grêmio.

Natuurlijk was Ajax de favoriet. De Amsterdammers hadden een half jaar eerder ten koste van AC Milan de Champions League gewonnen en speelden een paar dagen voor de trip naar Tokio in hetzelfde toernooi Real Madrid van de mat.

Bekijk hieronder een NOS-reportage vanaf het vliegveld in Tokio, waar de selectie van Ajax na een lange vlucht arriveerde.

Ajax arriveert in Tokio, waar Van Gaal direct 'de baas' is

De wedstrijd tussen de winnaar van de (Europese) Champions League en de (Zuid-Amerikaanse) Copa Libertadores werd op dinsdagochtend om 11.00 uur gespeeld. Nederlandse tijd welteverstaan.

Het gevolg was dat op veel kantoren en scholen in ons land televisies werden neergezet. En anders bood een snipperdag of spijbelen uitkomst.

Kluivert mist

Doelpunten kregen de aan de buis gekluisterde voetbalfans niet voorgeschoteld, hoewel Ajax vanaf de 56ste minuut met een man meer op het veld stond.

Na de 0-0 na 120 minuten miste Patrick Kluivert, uitgerekend de man van de winnende treffer in de Champions League-finale tegen AC Milan, de eerste strafschop in de beslissende penaltyserie.

Het beslissende moment: Danny Blind schiet Ajax naar de winst van de wereldbeker

Tot zijn opluchting faalden ook twee Grêmio-spelers vanaf elf meter, waarna de tot 'man of the match' uitgeroepen Ajax-aanvoerder Danny Blind uiteindelijk - na een kuchje met keurig de hand voor de mond - het pleit in Ajax' voordeel beslechtte.

'Hoogst haalbare'

Niet voor het eerst in dat succesjaar, waarin Ajax ook de landstitel, Johan Cruijff Schaal en Europese Super Cup won, barstte een Amsterdams feestje los.

"Dit is een van de mooiste trofeeën die je kunt winnen", meende verdediger Frank de Boer. "Het is het hoogst haalbare in het clubvoetbal."

Bekijk hieronder een impressie van het feest in Tokio en op het Museumplein, met daarin ook nieuwe interviews met Danny Blind en Ronald de Boer. Die gesprekken komen terug in de aflevering van Andere Tijden Sport op zondag 3 januari, waarin er aandacht is voor de wereldbekerzege van Ajax.

Ronald de Boer, Danny Blind en David Endt blikken terug op wereldbekerzege Ajax

"Daar wil ik het niet over hebben", zei Kluivert, nadat hij te midden van het feestgedruis naar zijn gemiste penalty was gevraagd. "Hebben we nu gewonnen of niet?", vulde Edgar Davids aan. "Ik wil niks horen, vandaag gaan we gewoon tekeer."

'De beste van...'

Het was voor de Amsterdammers na 1972 de tweede wereldbeker in de clubhistorie en na Feyenoord in 1970 de derde voor een Nederlandse club. Meer zouden er overigens niet volgen.

Tijdens de huldiging een dag later op het Museumplein wond Van Gaal er met zijn legendarisch geworden toespraak geen doekjes om: "Wij zijn de beste! En niet alleen van Amsterdam! Maar ook van Rotterdam! En ook van Eindhoven! En van Europa! Wij zijn de beste van... de wereld!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl