'Overgang naar nieuw pensioenstelsel geremd door oude IT'
Veel pensioenfondsen werken met oude IT-systemen, en dat belemmert de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. In het pensioenakkoord van afgelopen zomer is afgesproken dat pensioenen straks op een andere manier worden opgebouwd, wat om grote aanpassingen vraagt bij fondsen.
Volgens Het Financieel Dagblad maakt onder meer De Nederlandsche Bank, toezichthouder op de fondsen, zich zorgen. Volgens DNB maakt de verouderde techniek de nodige aanpassingen moeizaam.
Voor 1 januari 2026 moeten alle fondsen over zijn op het nieuwe systeem. Daarin zijn er geen collectieve potten meer, maar bouwt iedereen een eigen pensioen op. Ook zijn er geen harde beloftes meer over de hoogte van het uiteindelijke pensioen, en staat alleen vast hoeveel premie iemand inlegt.
'Grootste verbouwing ooit'
Meerdere grote pensioenfondsen en -uitvoerders zeggen tot aan die deadline alle tijd nodig te hebben om over te gaan op het nieuwe systeem. Volgens de krant noemt APG, de partij die onder meer het geld voor pensioenfonds ABP voor ambtenaren en het onderwijs belegt, de stelselwijziging "de grootste verbouwing van het pensioenstelsel in de wereld ooit".
Consultancybureau Quint, dat pensioenfondsen adviseert over hun IT, zegt dat het een enorme uitdaging gaat worden om voor 2026 klaar te zijn. Ondertussen moeten de fondsen tot die tijd nog wel pensioenen volgens het oude systeem verzorgen.
Daarbij komt dat de wet waarin het nieuwe pensioensysteem is geregeld nog moet worden vastgesteld. Nu is het nieuwe stelsel op grote lijnen duidelijk, maar de precieze invulling ontbreekt nog. Dat zal komende zomer pas door de Kamer besproken worden, begin 2022 moet de wet dan helder zijn.
De meeste grote fondsen zeggen volgens de krant dat ze erop vertrouwen dat ze uiteindelijk op tijd klaar zijn. Pensioenfonds Zorg en Welzijn zegt dat het wel dat hard werken wordt. "Maar voor 2026 is het rond."