NOS Nieuws

Zorgwerknemers gaan meer pensioenpremie betalen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verhoogt de pensioenpremie volgend jaar naar 25 procent. Dit jaar betalen mensen nog 23,5 procent. Zorg en Welzijn is het eerste grote pensioenfonds dat de premie voor volgend jaar bekendmaakt.

Voor fulltime medewerkers met een modaal salaris betekent het dat er netto enkele tientjes meer pensioenpremie worden ingehouden, blijkt uit rekenvoorbeelden op de website van Zorg en Welzijn. Het fonds is met 2,9 miljoen deelnemers het op een na grootste pensioenfonds in Nederland.

In 2022 volgt nog een kleinere verhoging naar 25,8 procent. De verhogingen zijn volgens het fonds nodig vanwege de lage rente waarmee het moet rekenen. Ook verwacht Zorg en Welzijn door de slechte economische situatie lagere rendementen dan eerder gedacht.

Andere fondsen?

Bij het grootste pensioenfonds ABP wordt de premie voor 2021 eind deze maand bekendgemaakt. Afgelopen zomer publiceerde het ambtenarenfonds al wel een prognose. Toen verwachtte het ABP een premiestijging van 24,9 procent naar 26,6 procent.

"Een prognose is een prognose", zegt een woordvoerder, die er wel op wijst dat er sinds de zomer het een en ander is veranderd. Zo daalde de rente op de kapitaalmarkten nog verder. Andere factoren die meespelen bij het vaststellen van de premie zijn de levensverwachting, verwachte rendementen en hoe het bestuur naar de huidige situatie van het fonds kijkt.

Ook bij de metaalfondsen PME en PMT wordt duidelijkheid over de premie voor 2021 niet voor het einde van de maand verwacht, zegt een woordvoerder van PME. Het pensioenfonds voor de bouw meldt op de website dat de premie in december wordt bekendgemaakt.

Werkgevers en werknemers betalen pensioenpremie samen. In een cao wordt afgesproken wie welk deel betaalt. Werkgevers betalen doorgaans het meest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl