Carbidschieten in Silvolde in de Achterhoek (archieffoto) ANP

Den Haag wil rond de jaarwisseling een verbod op carbidschieten. Burgemeester Van Zanen (VVD) vindt de praktijk te gevaarlijk in de stad en gaat het carbidschieten daarom verbieden, zegt een gemeentewoordvoerder tegen Omroep West.

Carbidschieten is in trek als alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Daarop geldt dit jaar een verbod, om ziekenhuizen te ontlasten. Omdat het verbod niet geldt voor carbidschieten, wint dat nu snel aan populariteit.

Zaterdag bleek al dat meerdere gemeenten werk gaan maken van een verbod. Daaronder zijn Dordrecht en kleinere gemeenten als Lisse, Hillegom, Noordwijk en Teylingen (allemaal in Zuid-Holland). Den Haag, de derde stad van Nederland, sluit zich daar dus bij aan.

De Haagse vuurwerkhandelaar Frits Broks ging dit weekend nog - mogelijk voor niets - op 'carbidschietles' in Gelderland:

Haagse Frits gaat op carbidschietcursus in Hattem: 'Gaat wel hard zeg!'

Carbidschieten is vooral populair in Noord- en Oost-Nederland. De oudejaarstraditie staat sinds 2014 op de lijst van immaterieel erfgoed.

Bij de afgelopen jaarwisseling werd 9 procent van alle letsels door legaal vuurwerk veroorzaakt door carbidschieten. Om die reden zou het raar zijn om carbidschieten dit jaar wel toe te staan als alternatief voor vuurwerk, zei burgemeester Breuer van Teylingen zaterdag tegen de NOS.

Het thema carbidschieten is vanavond ook onderwerp bij het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 veiligheidsregio's. Daar wordt onder meer gekeken naar een gezamenlijke aanpak en naar hoe een verbod eruit moet zien.

STER reclame