Patrick Roest op het podium van de NK allround
NOS Schaatsen

Roest bekroont ijzersterk NK met eerste nationale allroundtitel

Patrick Roest heeft in Heerenveen voor het eerst de nationale allroundtitel veroverd. Bij de Daikin NK allround moest de drievoudig wereldkampioen allround weliswaar de zege op de 10.000 meter aan Marwin Talsma laten, maar zijn leidende positie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar.

Roest ging na de eerste dag van de NK allround al ruim aan de leiding met een voorsprong van 2,28 seconden op Marcel Bosker. Hij won zaterdag zowel de 500 als de 5.000 meter en schreef op de slotdag ook de 1.500 meter op zijn naam in 1.45,68.

In de laatste rit op de afsluitende 10.000 meter moest Roest afrekenen met Talsma, die drie weken geleden verrassend Nederlands kampioen werd op deze afstand. In een mooi gevecht werd Roest op de streep geklopt door Talsma: 13.01,43 om 13.01,54.

Roest was in Heerenveen op jacht naar zijn eerste nationale allroundtitel. Hij werd al drie keer wereldkampioen, was vorig jaar goed voor de zilveren medaille op de EK allround, maar hij werd nog nooit Nederlands kampioen. Dat had alles te maken met de invulling van de kalender in vorige schaatsseizoenen.

Bosker, vorig jaar winnaar van het zilver en de Nederlands kampioen van 2018, veroverde ook nu de zilveren medaille. Hij reed een uitstekende 10.000 meter in 13.06,88 en haalde zijn tegenstander Koen Verweij zelfs in tijdens het laatste rondje.

"Mooi om deze titel erbij te hebben", vertelde Roest na afloop. "Voor de liefhebbers was het ook een mooie 10.000 meter, vooral dat laatste rondje tegen Marwin. Helaas zat winst op die afstand er niet in voor mij."

"Marwin ging er vol voor", aldus Roest. "Hij zag mijn aanval precies op tijd en ik reed vooral in het begin iets te voorzichtig. Ik heb een heel mooi toernooi gehad en drie afstanden gewonnen. Toch zit er nog meer in en dat wil ik dit seizoen nog laten zien."

Brons voor Talsma

Titelverdediger Jan Blokhuijsen, die derde stond in het klassement, werd na de 1.500 meter gediskwalificeerd, omdat hij in een bocht een blokje aanraakte. Daardoor ging de strijd om het brons tussen Koen Verweij en Marwin Talsma.

In een rechtstreeks duel met Roest verzekerde Talsma, die zaterdag tweede werd op de 5.000 meter in een persoonlijk record, zich van zijn eerste podiumplaats op een NK allround.

Startbewijs EK allround

Roest verdiende naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

Net als bij de vrouwen ontbrak dit weekend ook bij de mannen een boegbeeld in Heerenveen. Zesvoudig kampioen Sven Kamer, die twee keer negatief testte op het coronavirus, was sinds de nacht van dinsdag op woensdag grieperig en meldde zich af voor de NK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl