Patrick Roest kijkt naar het scorebord bij de NK allround ANP

Patrick Roest gaat na de eerste dag van de Daikin NK allround in Heerenveen aan de leiding. De 24-jarige schaatser won zowel de 500 als de 5.000 meter. Roest heeft 2,28 seconden voorsprong op Marcel Bosker op de 1.500 meter, die zondag op het programma staat.

Roest, drievoudig wereldkampioen allround, jaagt in Heerenveen op zijn eerste nationale allroundtitel. Hij won de 500 meter in 36,46 en schreef de vijf kilometer in 6.15,32 op zijn naam.

Titelverdediger Jan Blokhuijsen noteerde op de 500 meter de vierde tijd (36,96) en werd op de 5.000 meter slechts vijfde in 6.21,89. Hij staat nog wel derde in het klassement met een achterstand van 3,45 seconden op Roest.

Bosker, vorig jaar winnaar van het zilver en in 2018 Nederlands kampioen, klokte de vijfde tijd op de 500 meter en eindigde met 6.17,42 als derde op de 5.000 meter. Dat was net iets langzamer dan Marwin Talsma, die verrassend de tweede tijd en een persoonlijk record noteerde (6.16,04).

Ontevreden

Roest, vorig jaar goed voor de zilveren medaille op de EK allround, werd nog nooit Nederlands kampioen. Dat had alles te maken met de invulling van de kalender in vorige schaatsseizoenen.

"Met het resultaat ben ik nu tevreden, maar niet met de rit", vertelde Roest na de eerste afstand. "Ik maakte te veel foutjes, maar gelukkig zijn die niet hard afgestraft. Ik sta er mooi voor, maar ik houd nog wel rekening met Bosker en Blokhuijsen."

Ook na de 5.000 meter was Roest allesbehalve tevreden. "Ik win wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Het begin was wel goed, maar technisch ging het niet lekker. Het was dus geen goede dag, maar ik sta wel bovenaan. Gelukkig was het genoeg."

Bosker moet 2,28 seconden goedmaken op Roest om Nederlands kampioen te worden. "Het moet heel raar lopen, wil ik zondag winnen", aldus Bosker. "Ik groei langzaam naar het niveau van Patrick toe, maar hij is nu gewoon net iets beter."

De Nederlands kampioen verdient naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

Geen Kramer op NK

Net als bij de vrouwen ontbreekt dit weekend ook bij de mannen een boegbeeld in Heerenveen. Zesvoudig kampioen Sven Kamer, die twee keer negatief testte op het coronavirus, was sinds de nacht van dinsdag op woensdag grieperig en meldde zich af voor de NK.

Het klassement van de mannen bij de NK allround

STER reclame