ANP
NOS SchaatsenAangepast

Boegbeelden niet op NK allround: Wüst heeft blaasontsteking, Kramer niet fit

Bij de Nederlandse kampioenschappen allround ontbreken dit weekend de twee boegbeelden. Nadat een niet fitte Sven Kramer al had laten weten niet van start te gaan in Heerenveen, meldde ook Ireen Wüst zich af. Ze heeft een blaasontsteking.

Wüst is viervoudig nationaal kampioen allround, Kramer won die titel zes keer.

De 34-jarige Kramer, die twee keer negatief testte op het coronavirus, was sinds de nacht van dinsdag op woensdag grieperig en heeft na overleg met coach Jac Orie en de medische staf van zijn ploeg besloten om een streep te zetten door het toernooi.

Verslaggever Bert Maalderink sprak donderdag met Sven Kramer over de aankomende wedstrijden:

Grieperige Kramer: 'Het gaat beter dan gisteren, maar het is zeker kort dag'

"Dit is natuurlijk erg balen", aldus Kramer. "Door de hele coronasituatie hebben we al niet veel wedstrijden op de schaatskalender dit jaar, dus ik had hier natuurlijk graag willen rijden. Alleen doe ik dat niet ten koste van alles. Het moet wel verantwoord zijn."

Kramer pakte in 2005 zijn eerste Nederlandse allroundtitel. Later was hij nog de beste in 2007, 2008, 2009, 2013 en 2015. Wüst won in 2007, 2008, 2009 en 2015.

Wüst: "Ik baal hier heel erg van, ik had graag willen starten maar heb nog steeds lichte verhoging waardoor rijden niet verstandig is. De medische staf vond dit niet verantwoord en in goed overleg is besloten niet deel te nemen", aldus de regerend wereldkampioen allround.

Bekijk hieronder het interview met Ireen Wüst:

Wüst mist NK allround: 'Frustrerend dat ik niet kan en mag starten'

Wüst heeft tot haar eigen opluchting in elk geval geen corona. Ze is deze week net als de rest van schaatsteam Reggeborgh meerdere keren negatief getest op het virus.

Geen Schouten

Ook Irene Schouten is niet van de partij. De 28-jarige schaatsster van Team Zaanlander heeft zich afgemeld vanwege een spierblessure.

Schouten had bij de NK afstanden drie weken geleden de nationale titels op de 3.000 meter en 5.000 meter gegrepen.

Blokhuijsen en De Jong verdedigen titels

Zaterdag vinden in Thialf de 500 meter voor mannen en vrouwen, de 3000 meter voor vrouwen en de 5000 meter voor mannen plaats op de Daikin NK allround. Jan Blokhuijsen en Antoinette de Jong verdedigen in Heerenveen hun nationale titels.

  • NOS
    Het schaatsprogramma van zaterdag
  • NOS
    Het schaatsprogramma van zondag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl