Thierry Baudet en Theo Hiddema
NOS NieuwsAangepast

Kamerlid Hiddema: FvD-jongeren moeten weg om antisemitistische en homofobe appjes

Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema wil dat de FvD-jongeren die antisemitische, homofobe en extreemrechtse berichten hebben geplaatst in appgroepen uit de partij worden gezet. Hij reageert op de ophef die is ontstaan na de publicatie in Het Parool over het bestaan van dergelijke appjes.

"Als dit soort mensen in de partij zitten, moeten ze er heel snel uit", zegt Hiddema desgevraagd tegen de NOS. "Ik ken die kleuters niet. Weet niet wat voor infantiele kleuters daar rondlopen."

Hiddema is niet de enige Forum-politicus die niet te spreken is over hoe de jongerenafdeling (JFVD) van de partij omgaat met antisemitische, homofobe en extreemrechtse berichten in appgroepen. Gisteren zette de afdeling een aantal coördinatoren uit hun functie "in het belang van de partij".

Annabel Nanninga, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Amsterdamse gemeenteraad, vindt dat niet genoeg. Ze noemt het "onacceptabel dat mensen met dit soort denkbeelden in onze partij zitten en dat daar niet meteen keihard tegen wordt opgetreden". Op Twitter schrijft ze dat ze verwacht dat de jongerenafdeling volledig wordt gesaneerd.

Schoon schip

Europees Parlementslid Rob Roos zegt dat hij liever had gezien dat de jongerenpartij werd opgedoekt. "Ik ben wars van alle vormen van racisme en antisemitisme. Persoonlijk had ik liever gezien dat we in één keer echt schoon schip hadden gemaakt", twittert hij.

Maar Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet noemde de reactie van de jongerenafdeling zaterdag op Twitter juist een "uitstekend optreden".

Het Parool meldde gisteren dat het screenshots heeft van extreemrechtse uitingen. Een coördinator in Zuid-Holland zou onder meer een link hebben gedeeld naar een filmpje met de SS-lijfspreuk "Meine Ehre heisst Treue". De JFVD plaatste gisteren een verklaring op Facebook waarin staat dat de partij aan drie prominente partijleden heeft gevraagd om te onderzoeken "hoe dit in de toekomst beter kan worden voorkomen".

"Ik wil benadrukken dat racistisch en antisemitisch gedachtengoed geen plaats heeft in onze vereniging", schreef JFVD-voorzitter Freek Jansen in de verklaring. De jongerenorganisatie zegt dat de citaten uit de context zijn gehaald.

Hoeveel coördinatoren er uit hun functie zijn gezet en waar ze actief waren, is niet duidelijk. Kamerlid Hiddema wil zich niet uitspreken over de positie van Jansen. "Hij moet eerst maar eens uitleg komen geven". Hij vindt dat het zelfreinigend vermogen op dit moment op de proef wordt gesteld.

In mei royeerde FvD drie jongeren vanwege "onacceptabele uitingen" in WhatsAppgroepen. Deze week werd bekend dat de jongerenorganisatie ten minste drie klokkenluiders had geroyeerd, die waarschuwden voor rechts-extremistische ideeën bij partijleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl