Reuters
NOS Nieuws

Ex-topman Wirecard zwijgt tijdens parlementair verhoor

De voormalige baas van het gevallen Duitse techbedrijf Wirecard heeft tijdens het verhoor door een parlementaire onderzoekscommissie zijn kaken stijf op elkaar gehouden.

Markus Braun weigerde om meer dan vijftig vragen over de zaak te beantwoorden. Wel zei hij dat Duitse functionarissen zich niet ongepast hebben gedragen en dat hij vertrouwen heeft in het Duitse juridische systeem. Braun zit in de gevangenis en had die voor het verhoor tijdelijk verlaten.

Geïrriteerd

Braun en andere mensen uit de top van Wirecard worden ervan verdacht de omzet van het bedrijf te hebben opgeschroefd met nepinkomsten om zo aantrekkelijker te zijn voor investeerders en klanten. In juni moest Wirecard bekennen dat een bedrag van 1,9 miljard dat in de boeken stond, waarschijnlijk helemaal niet bestond.

Markus Braun heeft eerder ontkend dat hij fout zat en gezegd dat Wirecard het slachtoffer is van een grotere fraude, maar deed er vanmiddag dus het zwijgen toe. Sommige parlementariërs waren daardoor zichtbaar geïrriteerd en stelden vragen over onder meer Brauns familie. Daarop werd de hoorzitting geschorst.

Parlementariërs zeggen tegen persbureau Reuters dat ze hadden gehoopt meer te achterhalen over Brauns contacten met functionarissen, en dan met name over een vergadering in november 2019 met staatssecretaris Kukies van Financiën. Het ministerie van Financiën verwees naar een eerdere verklaring en zei dat in de vergadering onder meer beschuldigingen van marktmanipulatie waren besproken.

Volgens Duitse autoriteiten heeft de overheid niet ongepast gehandeld in de zaak, iets wat Braun vanmiddag dus beaamde. Op beurstoezichthouder BaFin is veel kritiek. Toen media vorig jaar vraagtekens stelden bij Wirecards boekhouding, ging BaFin het bedrijf niet onderzoeken, maar het verbood investeerders wel om te gokken op een daling van het aandeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl