NOS Nieuws

I&O Research: bereidheid zich te laten vaccineren tegen corona gedaald

Het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren tegen corona is de afgelopen maanden gedaald. Waar in juni nog bijna driekwart (73 procent) van de mensen zei zeker of waarschijnlijk een vaccin tegen het virus te nemen, was dat in september 65 procent en is dat nu 60 procent. De afname is het grootst onder jongeren en het kleinst onder ouderen.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. "Dit zijn forse stappen in een daling", zegt onderzoeker Peter Kanne.

Binnen een week tijd kwamen twee medicijnfabrikanten met hoopvol nieuws over vaccins: Pfizer zegt dat zijn vaccin een effectiviteit van zeker 90 procent heeft en Moderna stelt dat de effectiviteit van zijn vaccin zelfs 94,5 procent is. Het onderzoek van I&O Research werd maandagochtend afgerond, net voordat het nieuws over het vaccin van Moderna bekend werd.

Het percentage mensen dat 'zeker wel' antwoordde op de vraag of ze zich zouden laten vaccineren, volgens I&O een goede voorspeller van gedrag, daalde van 43 procent naar 29 procent.

Kat uit de boom kijken

Van de mensen die zich zeker niet of waarschijnlijk niet willen laten vaccineren (23 procent) zegt maar liefst twee derde dat het vaccin er te snel is en het daardoor niet te vertrouwen is. Bijna de helft is bang voor bijwerkingen en vier op de tien twijfelen of het vaccin wel goed genoeg werkt.

"Bij het publiek zie je wantrouwen, of dat ze de kat uit de boom kijken. Ze willen eerst zien: gaat dit werken, gaan mensen hier geen problemen mee krijgen?", zegt Kanne. "Dat is wel prettig, want je kunt die twijfelende massa nog overtuigen. Het gaat hier niet om principiële of religieuze overwegingen om niet te vaccineren."

Vooral 18- tot 34-jarigen hebben wantrouwen (70 procent). Bij deze groep speelt ook mee dat velen denken dat ze niet tot de risicogroep behoren (33 procent). Kanne: "Jongeren denken vaak dat ze niet getroffen worden. Die denken: ik ben gezond, ik ben jong."

Is het wantrouwen jegens het vaccin terecht? NOSop3 maakte eerder al een video uit waarin wordt uitgelegd of het vaccin veilig is:

Bij 65-plussers is de bereidheid tot vaccinatie het grootst. Bij deze groep was ook de kleinste daling in bereidheid te zien: van 85 naar 76 procent. Bij mensen van 35 tot 49 jaar is de bereidheid van 60 procent afgenomen naar 48 procent.

Ook is er verschil te zien op basis van politieke voorkeur. De animo om te vaccineren is het laagst onder SGP-kiezers (bereidheid 13 procent), Forum voor Democratie-kiezers (24 procent) en Partij voor de Dieren-kiezers (35 procent). Bij aanhangers van de VVD, het CDA, GroenLinks en de PvdA is het vertrouwen meer dan 70 procent. Bij D66-kiezers is het vertrouwen het grootst: 84 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl