Pro-Trump-betogers in centrum van Washington
NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden op de been in Washington om steun te betuigen aan Trump

In Washington hebben tienduizenden mensen vóór president Trump gedemonstreerd en tegen het uitroepen van Joe Biden tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Ook in andere Amerikaanse steden werd gedemonstreerd door burgers die geloven dat er bij de verkiezingen is gefraudeerd, onder meer in Lansing (Michigan) en in Salem (Oregon). Bewijs voor fraude is er niet.

Mensen zijn naar Washington gekomen om elkaar te troosten en te steunen, maar ook om een bevestiging te krijgen van het eigen gelijk, zei correspondent Marieke de Vries. "Het gelijk dat hen verteld wordt via rechtse media, dat deze verkiezingen gestolen zouden zijn, dat er stembusfraude is gepleegd."

Deze mensen zijn uit het hele land naar Washington gekomen, zegt De Vries. "Het zijn mensen uit de rechterflank, variërend van de Proud Boys en milities die Trump trouw gezworen hebben tot gewone hardwerkende Amerikanen die achter hun president blijven staan."

Correspondent Lucas Waagmeester sprak met deelnemers aan de mars:

Trump-aanhangers naar Washington 'om onze president te steunen'

De politie had vooraf gezegd dat ze zou ingrijpen als de betoging uit de hand zou lopen. of als er botsingen zouden zijn met tegendemonstranten.

De protesten verliepen over het algemeen vreedzaam, maar aan het eind van de dag braken gevechten uit. Daarbij werd iemand gestoken. De politie heeft zo'n twintig aanhoudingen verricht.

Begroeting Trump

De demonstratie begon om 12.00 uur plaatselijke tijd (18.00 uur in Nederland) op Freedom Plaza. Daarvandaan ging het naar het Hooggerechtshof waarna de deelnemers zich verspreidden.

Anderhalf uur voor het begin van de mars, reed Trump met een escorte van beveiligers langs honderden enthousiaste aanhangers die zich al in het stadscentrum verzameld hadden. Het overgrote deel droeg geen mondkapje. Trump was onderweg naar een golfclub.

De aanhang van Trump begroette de president met luid gejuich:

Trump rijdt tussen aanhang door bij demonstratie in Washingon D.C.

President Trump legt zich niet bij zijn nederlaag neer, maar hintte gisteren toch op een machtsoverdracht. In een toespraak over coronamaatregelen zei hij dat zijn regering niet tot een lockdown zal overgaan, maar dat een volgende regering dat misschien wel zal doen. "De tijd zal ons leren welke regering daar verantwoordelijk voor zal zijn."

De Vries denkt dat het een verspreking was, maar wel een veelbetekenende. "Het liet zien dat hij er in zijn hoofd misschien toch al rekening mee houdt dat in januari Biden wordt geïnaugureerd. Maar het is voor hem nog absoluut te vroeg om dat toe te geven. Dat was het zeker gisteren, een dag voor deze enorme steun-rally."

Rechtszaken

Trump heeft in verschillende staten rechtszaken aangespannen om aan te tonen dat er fraude was gepleegd. In achttien zaken heeft de rechter de klacht al naast zich neergelegd, omdat het bewijs te mager is.

Correspondent Lucas Waagmeester zei in Nieuwsuur dat het Trump ook om de publiciteit te doen is: "Hij probeert het beeld neer te zetten van de man die zich niet laat bestelen, die blijft zeggen dat de Democraten hem de tweede termijn hebben ontnomen."

"Dat houdt juridisch geen stand, maar het is wel een verhaal dat van grote waarde kan zijn voor de toekomst", zei Waagmeester. "Met deze massa die hij hier achter zich heeft, kan hij een vuist maken in het politieke debat.

Er wordt wel gezegd dat Trump van plan is een eigen mediakanaal te openen. Ook wordt gespeculeerd dat hij in 2024 opnieuw mee wil doen aan de presidentsverkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl